Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Bu hafta dalgalı bir seyir izleyen Dolar/TL kuru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın dün bir araya gelmesi ve görüşme sonrasında yapılan açıklamalarla son dönemde oluşan gerginliği hafifletmesiyle bugün 2.59 liranın aşağısına kadar geriledi. 

TCMB Başkanı Başçı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yaptığı görüşmede 130 sayfalık bir sunum yaptı. Sunumda piyasa faizlerini düşürmenin yolu olarak 4 madde sıralanırken, bu maddeler arasında istikrar ve güven artırıcı adımlar, mali disiplin, fiyat istikrarına odaklı bir para politikası duruşu yer aldı. Son madde ise "Bu yolla enflasyon beklentileri ve enflasyon risk primi düşeceğinden piyasa faizleri kademeli olarak düşebilir" oldu.

Haftaya 2.60 seiyelerinde başlayan dolar/TL, TCMB'nin döviz depo faizlerini düşürmesi ile 2.59 liranın aşağısını test etti. Ardından Salı günü özellikle Euro/Dolar paritesinde yaşanan düşüşün gelişen ülke para birimlerinde yarattığı aşağı yönlü baskıyla birlikte tekrar yükselişe geçerek 2.6462 liraya kadar tırmandı fakat 2.6475 düzeyindeki tüm zamanların en yükseğini kıramadı. 

Dün hükümet kanadından yapılan Merkez Bankası'na yönelik destek açıklamaları ve cari açığın beklenenden iyi gelmesi ile dolar/TL 2.61 liranın aşağısına geriledi. TCMB Başkanı Başçı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dün 130 sayfalık sunum yapması ve görüşmenin yarattığı iyimser hava ile kur bugün gerilemeye devam ederek, 2.59'un aşağısına kadar geriledi. 

Dolar/TL bugün 2.5848'e kadar gerilemesinin ardından, saat 15:27 itibarıyla yüzde 0.89 aşağıda 2.5902 liradan alıcı buluyor. Euro/dolar paritesi bugün erken saatlerde 1.05'in de aşağısına gerileyerek en düşük 1.0495'i görürken, ardından yükselişe geçti ve aynı dakikalarda yüzde 0.85 yukarıda 1.0621 dolar düzeyinde. Euro/TL yatay seyirle 2.7528 liradan fiyatlanırken, sepet kur ise 2.6724'te.

Salı günü akşam saatlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında bir ekonomik konularda değerlendirme toplantısı gerçekleştirilirken, toplantı sonrasında Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde yer alan açıklamada "Merkez Bankası'nın, yasasında belirlenen çerçevede araç bağımsızlığına sahip olduğu, 2002 yılından beri, başta 2009'daki küresel kriz olmak üzere, birçok kez uluslararası dalgalanmalara karşı, aldığı tedbirlerle başarılı sınavlar verdiği ve kapasitesini uluslararası piyasalarda kanıtladığı" ifade edildi.

Türkiye'nin cari işlemler açığı Ocak ayında 2 milyar dolar, yıllıklandırılmış bazda ise 42.9 milyar dolar oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, cari açığın Ocak'ta 2.75 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Cari işlemler açığı Aralık'ta 6.82 milyar dolar olmuştu. 

Geçtiğimiz hafta önce Standard & Poor's (S&P) tarafından Türk bankacılık sektörüne yönelik değerlendirmeleri ve gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki kayıpları ile 2.60'ın üzerine yükselen dolar/TL, ardından Cuma günü ABD'de tarım dışı istihdamın beklentiyi aşması ve böylece Fed'in faiz artırım zamanının yaklaştığı yönündeki spekülasyonların artması üzerine zirve rekorunu 2.6475 lira seviyesine kadar taşımıştı. 

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com

(15:30'da güncellendi)