Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed, faiz artışı için sabırlı olacağı taahhüdünü sözlü yönlendirmesinden çıkardı. Fed iki gün süren Açık Piyasa Komitesi (FOMC) sonrası faizleri sabit bırakırken, Başkan Yellen'ın en az iki ay boyunca faiz artırılmayacağı anlamına geldiğini ifade ettiği "sabırlı" ibaresi kullanılmadı.

Fed'in açıklamasında en çok dikkat çeken noktalardan biri de Fed başkanlarının yıl sonu için federal fonlama oranı beklentisinin yüzde 1,125'ten yüzde 0,625'e indirilmesi oldu.

Fed'in sözlü yönlendirmesinde federal fonlama oranında Nisan ayı toplantısında bir artışın olası olmadığı ifade edilirken, sıkılaşmanın istihdam piyasasında daha fazla iyileşme olması ve enflasyonun orta vadede yüzde 2'lik hedefe doğru çıkması noktasında makul oranda güven duyulması halinde gerçekleşeceği belirtildi. Panelin 2015 büyüme tahmini Aralık'taki yüzde 2.6 ila 3.0'dan yüzde 2.3 ila 2.7 arasına çekildi. FOMC'nin 2015 için işsizlik oranı tahmini ise Aralık'taki yüzde 5.2-5.3 arasından yüzde 5 ila 5.2 arasına indirildi. Fed ayrıca enflasyon beklentilerini çekti. Bir önceki raporda enflasyonun bu yıl yüzde 1 ila 1,6 ve gelecek yıl yüzde 1,7 ila 2 aralığında seyredeceği tahmininde bulunan Fed, söz konusu tahminlerini sırasıyla yüzde 0,6 ila 0,8 ve yüzde 1,7 ila 1,9 aralığına düşürdü. Aralık 2014'te yüzde 1,5 ila 1,8 aralığında açıklanan 2015 yılı çekirdek enflasyon beklentisi de yüzde 1,3 ila 1,4 aralığına güncellendi.

FOMC istihdam artışının kuvvetli olmayı sürdürdüğünü belirtse de, büyüme beklentisini düşürdü. Fed Başkanı Janet Yellen düzenlediği basın toplantısında, "sabırlı" ifadesini kaldırmalarının sabırsız olacakları anlamına gelmediğini söyledi. Faiz artışının zamanlamasının verilere bağlı olacağını belirten Yellen "Haziran'da faiz artışı ihtimalini göz ardı edemeyiz" dedi.

Kararın ardından Dolar/TL 2,60'ın altına inerken, saat 20:29 itibariyle yüzde 1,20 aşağıda 2.5845 seviyesindeydi. Euro/Dolar paritesi ise yüzde 0,88 yükselerek 1,0752 oldu.

Fed ekonomiyi canlandırmak için başladığı tahvil alımlarını geçtiğimiz yılın Ekim ayında sonlandırmış, Aralık ayında da faiz artışı öncesi sabırlı olacağı mesajını vermişti. Piyasalar "sabırlı" ifadesinin kaldırılmasını Haziran'da faiz artışı olacağı şeklinde yorumluyor.

Bloomberg'ün 12 Mart'ta tamamladığı ankete katılan 66 ekonomist, bugün iki günlük toplantıya başlayan Fed'in 16-17 Haziran'daki Açık Piyasa Komitesi'nde ilk adımı atacağı tahmininde bulundu. 21 ekonomiste göre ise Fed faiz artırmaya Eylül'de başlayacak.