Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard Chartered Plc’den Paul Horsnell petrolün dördüncü çeyrekte varil başına 90 dolara yükseleceği tahmininde bulunurken, Bank of America Merrill Lynch’ten Francisco Blanch 58 dolara geleceğini öngörüyor. 6 ay önce bu iki analistin tahminleri arasındaki fark 1 dolar seviyesindeydi.

Beklentiler arasında oluşan ani fark yükselen bir trende işaret ediyor: Enerji analistleri, küresel gösterge olan Brent petrolün yönü ile ilgili en az 8 yılın en farklı öngörülerinde bulunuyorlar. Uzman tahminciler, ABD’deki kaya gazı petrolü patlamasının üretimi 30 yılın en yüksek seviyesine yöneltmesinin ardından petrol fiyatlarını yüzde 50’den fazla değer kaybına uğratan düşüşü tahmin etmede başarısız oldular. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan öncülüğünde OPEC, pazar payını korumak amacıyla üretim kotasını düşürme karar almaktan kaçındı.

Societe Generale SA, “Analistler, düşük fiyatların ABD üreticilerini ne ölçüde ve ne hızda üretimi düşürmeye zorlayacağı konusunda ayrıldılar” değerlendirmesinde bulundu. Horsnell 23 Mart’ta yaptığı açıklamada, petrol üretiminin ortak görüşten daha hızlı gerilediğini ve bu durumun fiyatları yukarı iteceği söyledi. Blanch ise piyasadaki arz fazla sorunun sürdüğüne dile getirdi.