Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed), Çarşamba günü yaptığı açıklamada iyimser bir tablo çizdi. Ancak açıklamadan yakın zamanda faiz oranlarının artırılacağına dair bir işaret gelmedi. Bu, önemli bir önkoşulun eksikliğinden kaynaklanıyor: Ekonomik büyümede sürdürülebilir ve sağlam bir toparlanma.

İlk çeyrek dönemde ekonomik verilerin olumsuz gelmesi, Çarşamba günü Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan büyüme verisi ile tekrar vurgulanmış oldu. Bakanlık ABD yurtiçi hasıla büyümesinin 2015’in ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0.2 yükseldiğini belirtti.

New York’ta bulunan TD Securities ekonomik araştırma müdürü Eric Green, “Ekonomi gerilerken, birtakım göstergelerin Fed yetkililerini ikna edici bir toparlanma sergilemesi gerekiyor. İşgücü piyasasının gelişmeye devam edeceği ve enflasyonun merkez bankasının yüzde 2’lik hedefine doğru tekrar yükseleceği ile ilgili yetkililerin güven kazanması gerekiyor” dedi.

Talepteki düşüklük özellikle iş yatırımlarında kendini gösteriyor. Yeni ekipman ile ilgili gelecek kurumsal harcamaların göstergesi olan yatırım malları siparişleri (askeri olmayan ve uçaklar hariç) üst üste 7. ayda da düşüş gösterdi.

Green, “Şimdi bir toparlanma geleceği konusunda haklı olduklarını görmek, bunu doğrulamak zorundalar. Dayanıklı tüketim mallarının ve yeni siparişlerin yukarı hareketlendiğini görmek zorundalar. Reel gelirlerdeki artışın toplam talebe dönüştüğüne yönelik kanıt görmeye ihtiyaçları var” değerlendirmesinde bulundu.  

Fed Başkanı Janet Yellen ve meslektaşları, Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, ABD ekonomisinin kış aylarında yavaşladığını ancak büyümenin “ılımlı bir hıza” ivmeleneceğini belirttiler. Politika yapıcılar, 2008’den bu yana sıfıra yakın seviyede bulunan gösterge faiz oranını ekonomiyi desteklemek amacıyla sabit tuttular.