Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore’nin ihracatı Nisan ayında iki yıldan uzun bir sürenin en büyük düşüşünü gösterdi. İhracattaki gerilemede ükenin para birimi vondaki yükselişin yurtdışına yapılan satışlarda rekabet edebilirliği düşürdüğü endişesi etkili oldu.

Cuma günü açıklanan resmi verilere göre ihracat Nisan ayında bir yıl önceye göre yüzde 8.1 gerileyerek düşüşü 4. aya taşıdı. Bloomberg anketine katılan 18 ekonomistin tahminlerinin meydanı yüzde 6.6’lık bir düşüş öngörüyordu.

Ülke merkez bankası ekonomiyi desteklemek için faiz oranlarını rekor düşük seviyeye indirdi. Hükümet rekor seviyede bütçe harcaması gerçekleştirirken, ek mali teşvik sunulmasını değerlendiriyor. Durağan ihracat performansı, yurtdışına yapılan satışların ekonominin kabaca yarısını oluşturması bakımından büyümeye risk oluşturuyor.

Daewoo Securities Co.  ekonomistlerinden Suh Dae Il verinin açıklanması öncesinde yaptığı derğelendirmede, “Avrupa dahil olmak üzere Güney Kore ihracatı destinasyonlarındaki toparlanma belirsizliğini koruyor ve vonun görece güçlü seyri ihracatı olumsuz etkiliyor. Öte yandan yurtiçi talebin de o kadar güçlü olmayışı 2015’in ilk yarısında tekrar faiz indirimine gidilmesi ihtiyacına işaret ediyor” ifadesini kullandı.

İthalat Nisan ayında bir yıl önceye göre yüzde 17.8 geriledi ve böylece 8.5 milyar dolarlık bir ticaret fazlası oluştu. 

Von yen karşısında bu ay 7 yılın zirvesine ulaştı. Von euro karşısında ise 9 yılın en yüksek seviyesine geldi.