Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası (FED), Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 28-29 Nisan tarihli toplantı tutanakları açıklandı.

Tutanaklar birçok Fed üyesinin Haziran'da faiz artırımını olanaklı görmediğini ortaya koydu. Öte yandan olası görülmemekle birlikte Haziran ayında gerçekleşecek bir faiz artırımı üyeler tarafından göz ardı edilmedi.

Tutanaklara göre, üyelerin çoğu ekonomi ve istihdamın ilk çeyreğin ardından toparlanmasını ve ılımlı bir hıza erişmesini bekliyor.

2006'dan bu yana ilk kez gerçekleşecek faiz artırımı hakkında, üyelerin pek çoğu bunun Haziran'dan sonraki herhangi bir toplantıda olabileceğini ve enflasyon ile istihdam verilerine bağlı olacağını kaydetti.

Tutanaklarda “uluslararası riskler arasında Yunanistan'ın ve Çin'in yer aldığı“ ifade edildi.

FOMC kayıtları, üyeler arasında yavaşlamanın ne kadarının geçici koşullar doğrultusunda gerçekleştiğinin tartışıldığını ortaya koydu. Söz konusu koşullar arasında "olumsuz kış koşulları, Batı Yakası limanlarında gerçekleşen işgücü duraksamaları ve ilk çeyrek verilerinin zayıflığı" sayıldı.

Öte yandan kayıtlarda, güçlü doların, ihracatın yavaşlaması ile ekonomik zayıflığın beklenenden daha büyük ve uzun süreli gerçekleşmesine yönelik etkenlerden biri olabileceğinin altı çizildi.

Kayıtlarda “Temel Avrupa ekonomilerinde görülen negatif faizlerin, doların güçlü kalmasını destekleyen faktörlerden biri olduğu" ifade edildi.

Ekonomik göstergeler

ABD ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 0.2 büyüyerek tahminlerin altında kalmıştı. Kış mevsiminin sert hava koşulları, güçlenen dolar ve enerji sektöründe yatırımların zayıflaması ekonomiyi ilk çeyrek dönemde durma noktasına getirmişti. 8-13 Mayıs tarihleri arasında Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre ilk faiz artırımı Eylül ayında gerçekleşmesi yönünde.

Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversitesi profesörlerinden Jonathan Wright, tutanakların açıklanmasının öncesinde “Güçlenen dolar, ihracata zarar verdi. Tüketiciler daha fazla tasarruf ederken, beklenenden daha az harcama yapıyorlar” değerlendirmesini yaptı.