Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Macaristan'ın not görünümünü durağandan pozitife çevirdi. Kuruluş, ülkenin "BB+" olan kredi notunu ise teyit etti.

Fitch'in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Macaristan'ın not görünümünün durağandan pozitife çevrilmesine gerekçe olarak ülkenin dış göstergelerindeki belirgin düzelme gösterildi.

Macaristan'ın düşük dış faiz ödemelerinin yanı sıra güçlü mal ve hizmet ihracatının sonucunda, 2014 yılında cari fazla verdiğine işaret edilen açıklamada, "Bankaların dış borçlanması ciddi bir şekilde azaldı ve 2014 yılı sonunda Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranla yüzde 20'ye geriledi. Bu oran 2008'de yüzde 39 düzeyinde bulunuyordu. Net dış borçlanma hala yüksek seviyede ancak yine de hızlı bir şekilde geriliyor. Net dış borcun GSYH'a oranı 2009 yılında yüzde 90 düzeyindeyken, geçen yıl sonunda bu rakam yüzde 56'ya indi" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ülkenin "BB+" olan notunun teyit edilmesinin ise hükümetin kişi başına düşen milli geliri ile kamu göstergelerinin, "BB" ve "BBB" notuna sahip diğer ülkelerden daha yüksek olmasını yansıttığı dile getirildi.

AA