Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) 5 Haziran'da yapılacak yarıyıllık toplantısından Suudi Arabistan'ın petrol stratejisini destekleyen bir karar çıkması bekleniyor

Suudiler, ABD’de kaya petrolü üretimindeki artışa karşı OPEC’in üretim düzeyini koruması gerektiğini savunuyor. Suudilerin en büyük kozu ise bu politikanın işe yaradığına işaret eden petrol fiyatındaki yükseliş.

OPEC'in en büyük üyesi Suudi Arabistan'ın son dönemde benimsediği strateji, fiyat yerine pazar payına odaklanarak yüksek maliyetli üreticileri petrol piyasasının dışına çıkarmak.

Diğer OPEC üyeleri 27 Kasım'daki toplantıda, küresel arz fazlasına karşı üretimin azaltılması çağrısında bulunmuş ancak Suudiler politikalarını değiştirmemişti.

Bloomberg anketine katılan 34 uzmandan biri hariç tamamı, OPEC’in 5 Haziran'daki toplantısında 30 milyon varillik günlük üretim hedefini değiştirmemesini bekliyor.

Societe Generale ve Bank of America'ya göre petrol şirketlerinin yatırımlarını azaltması, ABD’nin petrol üretiminde zirvenin görülmesi ve fiyatların yükselmesi bu stratejinin işe yaradığına işaret ediyor.

Bank of America'nın emtia araştırma müdürü Francisco Blanc'a göre ABD'de hizmet veren sondaj kulesi sayısında büyük bir azalış olması ve sermaye harcamalarında geniş çaplı kesintiler gerçekleşmesi stratejinin işe yaradığının işaretleri.

Societe Generale'nin petrol piyasası araştırma müdürü Mike Wittner, Suudilerin 5 Haziran'daki toplantıda, fiyatların yükseldiğine ve ABD'deki üretimin zirve noktasını gördükten sonra düşüşe geçtiğine işaret ederek politikalarını savunabileceklerini söyledi.

Petrol fiyatları, ABD'de rekor kıran petrol üretiminin azalmaya başlamasıyla Ocak ayında son altı yılın en düşük düzeyinden yüzde 40 yükseldi.

Goldman Sachs'a göre, OPEC'in karşısındaki en büyük tehdit, ABD'deki kaya petrolü, çünkü başka herhangi bir yönteme göre kaya petrolünde üretime çok daha hızlı dönülebiliyor.