Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçreli emtia ticaret şirketi Trafigura, Rus petrolünün ana ihracatçısı haline geldi. Trafigura, Rosneft'le yaptığı bir dizi anlaşmalar sayesinde nisan ayında yaklaşık 9 milyon varil ham petrol satışını gerçekleştirdi.

Sektörel bir yayın olan Nefte Compass'ın verilerine göre bu petrol satışının değeri 500 milyon doların üzerinde. Nefte Compass'a göre, Rus devlet şirketi Rosneft'in mayıs ayı ihracatı bu düzeylerde devam etti. Trafigura'nın Rosneft'le geçen yıl yaptığı anlaşmalarla sattığı Rus petrolünün aylık miktarı 1 milyon varili nadiren aşıyordu.

Financial Times'ın haberine göre veriler, Trafigura'nın Rus petrol piyasasında küçük bir oyuncuyken emtia işlemlerinde büyük rakipleri olan Glencore ve Vitol'den artık daha fazla satış yapar hale geldiğini gösteriyor. Uzmanlara göre Trafigura'nın Rus petrol piyasasındaki bu yükselişinin temel sebebi Rsoneft'e sağladığı kredi imkanı.

Yaptırımların izin verdiği ölçüde, fiziksel kargolar için ödemesi  önceden yapılmış petrol anlaşmaları düzenledi ve Rosneft'in kısa vadeli fon edinmesini sağladı. ABD'nin yaptırımları Rosneft ve diğer Rus şirketlerinin dolar cinsinden uzun vadeli finansmanını engelliyor, ancak 30 gün vadeli anlaşmalara izin veriliyor.

Batılı ülkelerin Ukrayna'daki iç çatışmaya taraf olduğu gerekçesiyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar, devlet destekli Rus şirketlerinin krediye erişimini zorlaştırıyor. Bu durum özellikle Rosneft gibi büyük borç geri ödemesi olan Rus şirketlerini zorluyor. Rosneft, petrol fiyatlarının yüzde 70 daha yüksek olduğu iki yıl önce TNK-BP'yi 55 milyar dolara satın alarak yüklü bir borç altına girmişti.