Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bloomberg News'ta çıkan bir habere göre, Piyasa uzmanları, seçimlere az bir süre kala, "en iyi seçim sonucunun" bile piyasaları uzun süre rahatlatmayabileceğini düşünüyor.

Seçimlere beş gün kalması ile birlikte, bazı analistler, yatırımcılar için en tercih edilebilir sonucun bile piyasaları uzun süre rahatlatamayabileceğini belirtiyorlar.

Türkiye tahvillerinin faizleri, seçimlerden koalisyona yolş açabilecek bir sonuç çıkabileceği endişesi ile, gelişen ülkeler arasında en hızlı yükselen faizler oldu.

Londra'da Capital Economics Ltd. analisti William Jackson, "'Ak Parti'nin çoğunluğu aldığı, ancak bu çoğunluğun anayasayı başkanlık sistemi için değiştirmeye yetmemesi şeklindeki 'Altın sonuç' bile yatırımcıları fazla heyecanlandırmayabilir," dedi ve "Ak Parti'nin ılımlı bir çoğunluğa sahip olması, aşağı yukarı son beş yılın aynı sonucu doğuracak" şeklinde görüş bildirdi.

Türkiye'de yatırımcı güveni, 2012 yılından bu yana yavaş büyüme ve faizlerin düşürülmesi yönündeki siyasi baskı ortamında enflasyonun dört yıldır merkez bankasının hedefinin üzerinde seyretmesinden dolayı geriledi. Öte yandan, HDP'nin baraj altında kalarak Meclis'e girememe olasılığı da yatırımcıların temkinli kalmasına neden oluyor.

Londra'da Societe Generale SA gelişen piyasalar strateji direktörü Phoenix Kalen, "'Etkili nokta' senaryosu bir rahatlama rallisi getirebilir, ancak orta vadede, siyasi belirsizlikler sürebilir" dedi.

Türk Lirası bu yıl yüzde 13 zayıflayarak, önemli para birimleri arasında, Brezilya realinin ardından en fazla değer kaybeden para oldu. Hisse senetleri ise yüzde 6.2 kaybettirdi.

-Bloomberg News-