Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerika Rusya'ya uyguladığı yaptırımlarda gizlice bir yasal boşluk bıraktı. Kırım'a iletişim yazılımlarının ihracatını mümkün kılan açık, halkın internete girmesini sağlayarak, Kremlin'in bilgi üzerinde kurmaya çalıştığı hakimiyeti engelemeye yarayabilir.

ABD Ticaret Bakanlığı, bu kuralın şirketlere Rusya'nın “yerel olayları kendi hedefleri için uygun olan şekilde açıklama gücünü azaltmak için blog, fotoğraf paylaşıma, anlık mesajlaşma ve iletişimin diğer kullanım şekilleriyle ilgili ihracat imkanı sağladığını belirtti.

Yetkililer ve analistler, Moskova'nın silahlanmış propagandasının, ekonomik yaptırımlar Rusya ekonomisini sarssa da, Amerika ve Avrupa Birliği'ni dezavantajlı bir duruma soktuğunu ifade ettiler. Kırım'daki bu girişim insanlara dünya çapında haberlere ve bilgiye ücretsiz erişim sağlamayı amaçlayan Amerika'nın stratejisinin bir bölümü.

Bazı yorumcular Rusya'nın yöntemleriyle bilgi savaşının hata olduğunu ifade ederken, diğerleri Ticaret Bakanlığı'nın Rusya tarafından yönetilen bölgedeki yazılım şirketlerine yasal güvence sağlayan bu hamlesinin Mart 2014 te Rusya'nın ilhakına karşı olan Kırımlılar için avantaj sağladığını ifade etti.