Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'de genel seçimlerden çıkan sonucun ülke kredi notu üzerinde hemen bir etkisinin olmayacağını kaydetti.

S&P, açıklamasında, kalkınma planında altı çizilen yapısal reformlar dahil, son hükümetin belirlediği hedeflerin uygulanmasının, kabinede yer verilecek kilit bakanlara ve AKP'nin bir koalisyon kurmayı mı yoksa azınlık hükümeti mi oluşturmayı tercih edeceğine bağlı olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Ayrıca, iç tasarruf oranının yükseltilmesini, ithal enerji faturasının kısılmasını, kadınların işgücüne katılımının iyileştirtilmesini ve kayıtdışı ekonominin daraltılmasını içerdiği belirtilen açıklamada, bu reformların uygulamaya koyulmasının, Türkiye'nin dışarıdan fianasnmana dayanan büyüme modelinin değişmesine yardımcı olabileceği vurgulandı.

S&P, kredi koşullarının sıkılaştırılması ve iş dünuası güveninin durgun kalmasından dolayı, Türkiye'nin, tarihi performansına göre, daha zayıf bir GSYİH performası göstermesinin beklendiğini kaydetti.

S&P, not görünümünün negatif olmasının, Türkiye'nin, yüksek net borçları ve uzun süredir devam eden kurumsal kontrol ve dengeler üzerindeki baskılardan kaynaklanan belirsiz büyüme seyrinden ortaya çıkan mali risklere ilişkin görüşlerini yansıttığını belirtti.

S&P, daha önce belirttiği üzere, ekonomik büyümenin yeniden dengelenmesi ve dış borçlanmaya daha az bağımlı hale gelmesi durumunda, not görünümünü durağana revize edebileceklerini tekrarladı.