Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri faiz oranlarını 2006’dan bu yana ilk kez artırmaya hazırlanırken, 12.7 trilyon dolarlık ABD Hazine tahvili piyasasındaki değişimleri inceliyor ve endişeleniyorlar.

Yetkililer, piyasa yapısındaki değişimlerin olağandışı volatilite olaylarına katkıda bulunduğundan endişeliler. Buna örnek olarak tahvil fiyatlarında 15 Ekim’de görülen ani yükseliş gösterilebilir. Tahvil fiyatlarındaki yükseliş, 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin 2009’dan bu yana en büyük düşüşü göstermesine neden olmuştu.

Bu tip olaylar, faiz artırımının tahvil faizlerini yukarı iteceğinden endişelenen merkez bankası yetkililerini rahatsız ediyor. Tahvil faizlerinin arzu edilen seviyeden yukarıya çıkması kırılgan seyreden ekonomik genişlemeyi riske edebilir. Piyasa yapısındaki değişim reaksiyonu güçlendirebilir.

Connecticut’taki RBS Securities Inc. ekonosmitlerinden Guy Berger, “Finansal koşulları kontrollü bir şekilde sıkılaştırmak istiyorlar. Hızlı bir şekilde terse çeviremeyecekleri bir gelişmeye neden olmak istemiyorlar” dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Fed yetkililerinin Eylül öncesinde faiz artırımına gitmeyecekleri tahmininde bulunuyor. Yetkililer 16-17 Haziran’da bir araya gelecekler.