Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvil traderları, aylık istihdam verisinin Perşembe günü açıklanacak olması ile birlikte Fed’e odaklanmış durumdalar. İstihdam verisinin güçlü gelmesi, Fed’in faiz oranlarını bu yıl artıracağı beklentilerini destekleyecek.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıklayacağı verinin, işverenlerin geçtiğimiz 16 ayın 15’inde 200,000’den fazla istihdam sağladığını göstermesi bekleniyor. Söz konusu beklentinin gerçekleşmesi Fed’in faiz oranlarını Eylül ayı kadar yakın bir zamanda artırabileceği beklentilerini destekleyecek. Fed’in faiz artırımı ile ilgili beklentiler, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizlerini Alman tahvilleri karşısında 1 ayın en yüksek seviyesine itti. ABD tahvil faizleri G-7 tahvilleri karşısında ise 6 yılın en yüksek seviyesine yöneldi. ABD tahvilleri, Yunanistan’ın kreditörleri ile bir anlaşmaya varacağı iyimserliğinin etkisiyle Çarşamba günü gerileme gösterdi.

Sydney’de bulunan Royal Bank of Canada (RBC) kıdemli ekonomistlerinden Su-Lin Ong, “Yunanistan meselesi sürüyor. Ancak şu an ABD’ye odaklanmalıyız. Piyasalar ABD’nin bu yıl faiz artıracağı durumunu düşük fiyatladı. Bu da Avrupa karşısında biraz düşük performans sergilenmesine neden oluyor” dedi.

RBC ham Eylül hem de Aralık ayında faiz artırımı yapılacağı tahmininde bulunuyor.

10 yıl vadeli ABD gösterge tahvil faizi Londra saati ile 07:55’te yüzde 2.43 seviyesinde yatay bir seyir izledi. Mayıs 2025 vadeli yüzde 2.125 faizli tahvilin fiyatı 97 3/8 seviyesine geldi.

Benzer vadeli Almanya tahvil faizi ile ABD tahvil faizi arasındaki fark 158 baz puan seviyesinde. Fark Çarşamba günü 161 baz puan ile 1 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyede idi. G-7 tahvil faizi ile ABD tahvil faizi arasındaki fark ise 97 baz puan.