Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD Merkez Bankası Fed'in olası faiz artışının gelişmekte olan ülkelerin kredi temelleri üzerindeki baskıyı artırabileceğini belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, "Genel olarak reyting görünümleri artan şekilde istikrarlı olmaya devam ederken, gelişmekte olan ekonomilerin kredi temelleri, ABD'nin faiz artışı ve emtia fiyatlarındaki düşüşle baskılanabilir" ifadesi kullanıldı.

Fitch Ratings, ABD'nin olası faiz artışının geçici bile olsa "piyasaları karıştırma" ihtimali olduğunu belirterek "Diğer merkez bankaları aşırı genişlemeci tutumlarını devam ettiriyor. Merkez bankaları arasındaki bu politika ayrışması, sermaye ABD'ye dönerken, gelişmekte olan piyasaların borçlanıcıları için zorluk oluşturabilir. Gelişmekte olan ekonomiler halihazırda düşük emtia fiyatları ve küresel ticarette devam eden zayıflamayla karşı karşıya kalmış durumda" değerlendirmesinde bulundu.

Kuruluş, 2015 sonu itibarıyla Rusya ekonomisinin yüzde 3,5, Brezilya ekonomisinin ise yüzde 1,5 daralmasının beklendiğini belirterek Çin'de ise büyümedeki kademeli azalışın yüzde 6,8'le devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Fitch Ratings, Rusya, Orta ve Doğu Avrupa, Latin Amerika ve Endonezya'daki şirketler için yeniden finansman ve döviz kurunun en büyük riskler arasında yer aldığına işaret ederek bu bölgelerdeki daha az gelişmiş sermaye piyasalarının, koruma altına alınmamış kısa vadeli Döviz borçlarının oluşturduğu riski üstlenmek zorunda kalabileceğini vurguladı.

AA