Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30’da güncellendi)

ABD gösterge petrolü WTI, fiyatları aşağı iten küresel arz fazlası sorununun sürdüğü işaretleri ile varil başına 50 doların altına inmesinin ardından yatay seyrediyor. Avrupa göstergesi Brent, İran’ın üretimi artırarak arz fazlasını şiddetlendireceği sinyali ile kayıpları koruyor.

Petrol vadelileri New York’ta Pazartesi günü yüzde 1.5 gerilemesinin ardından yatay bir seyir izliyor. Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, Tahran’da yaptığı değerlendirmede, “İran, petrol fiyatları üzerindeki etkisine dikkate almaksızın pazar payını tekrar kazanmayı planlıyor” dedi. ABD petrol stokları yılın bu dönemi için 5 yıllık ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Brent petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, İran’ın petrol ihracatını artırma arayışı ve arz fazlası sorununun devam edeceği spekülasyonları ile duraksadı. Petrol İhraç Eden Ükeler Organizasyonu’nun (OPEC) önde gelen üyeleri pazar paylarını korumak için rekor seviyelerde üretim gerçekleştiriyorlar. Aralarında Citigroup Inc.’in de bulunduğu bankalar göre İran’ın yükselen ihracatının tam etkisi 2016 yılına kadar hissedilmeyecek.

Sydney’deki Fat Prophets analistlerinden David Lennox, “Tablo hala aynı, arz fazlası olduğunu görüyoruz. İran’ın yeni üretim bakımından piyasaya ne getirdiği görülene kadar güven bir süre aşağı yönlü olur” dedi.

Ağustos vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, Londra saati ile 11:31’de 5 sent gerileyerek varil başına 50.10 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 49.85 dolara inerek Nisan’dan bu yana ilk kez 50 doların altını gördü. Daha aktif olan Eylül vadeli kontrat, 7 sent değer kaybederek 50.37 dolara indi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 35 altında seyrediyor.

Eylül vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 6 sent gerileyerek varil başına 56.59 dolardan işlem gördü. Kontrat Pazartesi günü 45 sent düşerek 56.65 dolar ile 6 Temmuz’dan bu yana en zayıf seviyeyi gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fak 6.27 dolar seviyesinde.

(15:30’da güncellendi)