Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St.Louis Fed Başkanı James Bullard faiz artırımının Eylül’de yapılabileceğini belirtirken, ABD tahvil piyasası Fed yetkililerinin faiz oranlarını bu yıl artıracağı gerçeğini benimsiyor.

Faiz artırımının bu yıl gerçekleşeceği gerçeği en çok kısa vadeli tahvillerde kendini belli ediyor. Bullard Pazartesi günü merkez bankasının acil durum para politikalarından uzaklaşmayı düşünmeye başladığını belirtti.

New York’taki Mitsubishi UFJ Securities USA Inc. kıdemli ABD Hazine tahvili traderı Thomas Roth, “Fed guvernörlerinin yaptığı değerlendirmeler, faiz artırımına piyasanın düşündüğünden daha yakın oldukları ihtimaline işaret ediyor” dedi. ABD tahvilleri, yatırımcıların borçlanma maliyetlerinin artırılmasına hazırlanması ile 2015 yılı başındaki yükselişleri geri verdi.

Chicago’daki BMO Capital Markets faiz stratejisti Neil Bouhan, “Fed piyasayı Eylül, Ekim veya Aralık ayında yapılacak bir artırıma hazırlamaya çalışıyor. Piyasanın bu yıl gelecek yıl faiz artışını yeterince fiyatlamadığını düşünüyorlar” dedi.

Faizlerin bu yıl artırılacağı görünümü traderların kısa vadeli faiz oranları için tahminlerini yukarı itti. Bloomberg anketine göre traderlar borçlanma maliyetlerinin bir yıl içinde yüzde 0.74’e ulaşacağını öngörüyor. Bir hafta önce bu tahmin yüzde 0.71 seviyesindeydi.

JPMorgan Chase & Co., yatırımcılara iki yıl vadeli ABD tahvili satışı yapmalarını tavsiye etti ve piyasanın Fed’in faiz artırımı hızını hafife aldığını belirtti. Banka, Fed’in borçlanma maliyetlerini Eylül’de başlayarak bu yıl iki kez artıracağı tahmininde bulundu.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi Londra saati ile 07.07’de yüzde 2.37 seviyesinde yatay seyretti. Mayıs 2025 vadeli yüzde 2.125 faizli tahvilin fiyatı 97 29/32 oldu.

İki yıl vadeli ABD tahvil faizi 4 baz puan veya 0,04 yüzde puan yükselerek Pazartesi günü New York saati ile 17.00’de yüzde 0.71 oldu. Tahvil faizi 26 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bloomberg anketine katılan analistler tahvil faizinin 2015 sonunda yüzde 1.10’a yükseleceğini öngörüyor.

İki yıl vadeli tahvilin faizi yüzde 0.70 iken, 30 yıl vadeli tahvilin faizi yüzde 3.09 seviyesinde. Aradaki fark Pazartesi günü 238 baz puan ile 17 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Kısa vadeli tahviller Fed’in para politikasına uzun vadeli olanlara göre daha duyarlı.