Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatlarının bu hafta 13 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ile birlikte dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP 4 büyük biriminin üçünde üretimi düşürme sinyali verdi.

BHP Billiton Ltd. Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Petrol, bakır ve kömür üretimi 2016 mali yılında gerileyecek. Demirin yükseliş gösterecek tek birim olması bekleniyor. Tüm ana emtia için ortalama fiyat Haziran ayında geriledi” ifadelerini kullandı.

Bloomberg Emtia Endeksi’ne göre ham maddeler geçtiğimiz iki ayda yüzde 9 düşüş gösterdi. Düşüşte Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlaması etkili oldu. Çin metal ve enerjinin en büyük tüketicisi olma özelliği taşıyor. Emtiadaki düşüş, üreticilerin arz fazlası sorunu yaşanan piyasalarda üretimin azaltılmasını tartıştıkları bir zaman denk geldi.

Melborune’deki Australia & New Zealand Banking Group Ltd. emtia araştırma müdürü Mark Pevan, “Demir cevheri dışında piyasadan tabana yönelme sinyali geliyor. Eğer arzı düşüreceklerse piyasanın tabana yaklaştığını gözden geçirmeliler” dedi.

ABD petrolü Pazartesi günü 3 aydan bu yana ilk kez varil başına 50 doların altına geriledi. 6 metalin işlem gördüğü LMEX endeksi bu ay başında 6 yılın en düşük seviyesine geriledi.

BHP, 2015 mali yılı için 4.7 milyar dolarlık azalma olacağını belirtti. BHP hisseleri yüzde 1.4 gerileyerek Syndey saati ile 13.44’te 26.44 Avustralya dolarına indi.