Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, faizin Eylül ayında artırılmasının ihtimal dahilinde olduğu sinyali verebilir. Fed’in bu hafta piyasaya vereceği mesaj, faiz oranındaki ilk artırımı ile ilgili ipuçları içerebilir.

Merkez bankasının bu haftaki toplantıda politikasını değiştirmemesi bekleniyor. Yatırımcılar, faiz artırımı zamanlaması ile ilgili Fed’in Çarşamba günü sunacağı açıklamaya odaklanmış durumdalar. Fed Başkanı Janet Yellen ve meslektaşları, ekonomi ve risklerle ile ilgili değerlendirmelerini değiştirerek, merkez bankasının 2006’dan bu yana ilk kez yapılacak faiz artırımına yaklaştığına ve faizin 16-17 Eylül’deki toplantıda artırılabileceğine işaret edebilirler.

Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversitesi profesörlerinden Jonathan Wright, “Kullanılan dilde bazı düzenlemeler yapılabilir ve bu, faiz artırımını Eylül geleceğine işaret edebilir” dedi.

Bloomberg anketine karılan ekonomistlerin yaklaşık yüzde 50’si faizin Eylül’de artırılacağını düşünüyor. Politika yapıcılar, fed fonlama oranı hedefini Aralık 2008’den bu yana yüzde 0.25 seviyesinde tutuyor. Ticari bankalar, gecelik kredilerde fed fonlama oranına göre ücretlendirme yapıyorlar.

Fed en son 2004’te bir sıkılaştırma döngüsü başlatmıştı ve banka artırımların “ölçülü” bir hızda gerçekleşeceği sinyalini önceden vermişti.

Washington’daki Cornerstone Macro LLC ortaklarından Roberto Perli, “Ekonomistler bu hafta için bunun kadar belirgin bir varsayımda bulunmuyor. Ben çok net bir sinyal beklemiyorum” diye konuştu.

Veri odaklı

Yellen başta olmak üzere Fed yetkilileri 2004’teki ölçüde hız dilini kullanmaya düşkün olmadıklarını belli ettiler ve politika kararlarının “verilere bağlı” olacağını ifade ettiler.

Öte yandan politika yapıcıların faiz artırımı kararı vermeden önce görmek isteyecekleri veriler bu haftaki toplantının ardından açıklanacak. Bu veriler arasından ikinci çeyrek dönemde gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi ve istihdam maliyet endeksi yer alıyor.

New York’taki Credit Suisse  ABD ekonomistlerinden Dana Saporta, “Yine de piyasaları yanlış yönlendirmek Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) çıkarına olmaz. Eğer FOMC Eylül’de sıkılaştırma planlıyorsa (ve bence bu ana senaryo), bu hafta faiz rehberliğinde düzenlemeye gitmeyi gözden geçireceklerdir” dedi.

New York’ta bulunan UBS Securities LLC ABD ekonomisti Drew Matus, “Politika yapıcıların izleyeceği en iyi yol ekonominin karşılaştığı risklerin tanımlamasını değiştirmek olur” dedi.