Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Çarşamba günü yayımladığı Temmuz ayı politika açıklamasında sadece küçük değişiklikler yaptı. Politika yapıcılar, 16-17 Eylül’de yapılacak toplantıda gösterge faizin artırılıp artırılmayacağı konusunda net ipuçları vermedi.

Politika yapıcılar tarafından faiz artırım tarihi ile ilgili ipucu verilmemiş olması verilere bağlı olunacağı ifadesi ile paralel nitelikte. Yetkililer, federal fon oranının ekonomi hazır olduğu zaman yükseltileceğini ifade etti. Bu durum, Fed’i takip edenlerin sinyalleri yakalayabilmek için önemli verilere odaklanacağı anlamına geliyor. İşte önemli ekonomik veriler:

GSYH

ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasıla verisi 30 Temmuz’da açıklanacak. 27 Ağustos’ta revize edilecek.

Fed yetkilileri büyümenin ilk çeyrek dönemdeki yüzde 0.2’lik seviyeden toparlanıp toparlanmadığına bakacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı ikinci çeyrek dönemde yüzde 2.5’lik bir büyüme öngörüyor.

Connecticut’taki Amherst Pierpont Securities LLC baş ekonomisti Stephen Stanley, “Büyüme verisi önemli bir sürpriz olabilir” dedi.

Enflasyon

Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, 3 ve 28 Ağustos’ta gelecek. İşgücü İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan ve farklı bir enflasyon göstergesi olan tüketici fiyat endeksi, 19 Ağustos ve 16 Eylül’de açıklanacak.

Kuzey Carolina’daki Wells Fargo baş ekonomisti John Silvia, “Bir sonraki kritik mesele, enflasyon verilerinden ekonominin güçlendiği sinyali gelip gelmeyeceği. Politika yapıcılar enflasyonun yüzde 2’lik hedefe ilerleme sinyali vermesini umuyor” diye konuştu.

Silvia, “Fed’in enflasyon verisini nasıl yorumladığını görmek için Temmuz ayı FOMC tutanaklarını beklemek zorundayız. Bu haftaki toplantının detayları 19 Ağustos’ta açıklanacak” ifadelerini kullandı.

Ücretler

İstihdam Maliyet Endeksi 31 Temmuz’da açıklanacak. Ortalama Saatlik Ücret verisi 7 Ağustos ve 4 Eylül’de gelecek.

İşgücü piyasası verisinden ücretlerde ivmelenme görmek faiz artırımı destekler. Ücretlerdeki artışın sürmesi işgücü piyasasının iyileştiğine ve sıkılaştığına işaret eder, çalışanlara pazarlık gücü verir. Ekonomistler, İstihdam Maliyet Endeksi’nde ikinci çeyrekte yüzde 0.6’lık bir ivmelenme öngörüyor.

İstihdam

İstihdam verisi 7 Ağustos ve 4 Eylül’de gelecek.

Fed, iyileşen istihdam piyasası için iyimser bir tablo çizdi ve faiz artırımı için “bazı” ek gelişmeler görülmesi gerektiğini belirtti.

Silvia, “Cuma günkü istihdam verisini izlemeyi çok sevsem de bunun bu aşamada kritik bir değişken olduğunu düşünmüyorum. İstihdamın zaten iyi olduğunu düşünüyorum. İşlerin yolunda gittiğinden bahsediyorlar. Bence harekete geçme vakti geldi” değerlendirmesi yaptı.

Politika yapıcıların veriler hakkında piyasa ile iletişim kurmak için yeterli vakitleri var. Şimdilik kapıyı açık bıraktılar.