Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

Altın, ABD'de maaş ve ücretlerin yılın ikinci çeyreğinde rekor yavaşlıkta artması ve bu durumun Fed'in faiz artırımına gitmesi için durumu zayıflatmasının ardından, son dört günde ilk kez değer kazandı.

ABD'de ücretlerde ikinci çeyrekteki yüzde 0.2'lik artış, verilerin kaydının tutulmaya başladığı 1982 yılından bu yana en yavaş artışı işaret ediyor. Dolar bu verinin ardından zayıfladı ve altına yönelik alternatif yatırım talebini güçlendirdi.

Fed Başkanı Janet Yellen ve çalışma arkadaşları, ekonominin desteklenmesi için ücretlerin artmasını ve enflasyonu yüzde 2 olan hedefe doğru yaklaştırmasını istiyor. Altın geçen hafta, ABD ekonomisinin büyümesindeki iyileşmenin politika yapıcıları Eylül ayında faiz artırımına yöneltebileceği  ve bunun da faiz ödemesi olmayan altının cazibesini azaltabileceği beklentisi ile beş yılın en düşük seviyesine indi.

New York'ta RBC Capital Markets kürese vadeliler başkan yardımcısı George Gero, "İstihdam maliyet endeksi beklenenden daha düşüktü ve Fed'in eylül ayında faiz artırımına gitmesi için yeterli işaret var gibi görünmüyor," dedi ve "Bu doları aşağı itti ve altına bir miktar destek sağladı" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 yükseleek, New York saati ile 09:20'de ons başına 1,094.80 doalra çıktı. Kontrat gün içindeki yüzde 0.9'luk kaybını geri aldı.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Çarşamba günkü toplantısının ardından yapılan açıklamada, yetkililerin para politikasını, işgücü piyasasında biraz daha iyileşme gördüklerinde sıkılaştıracağı kaydedildi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 2009'dan bu yana en düşük seviyesinde. Gero, "Altın piyasasında genel trend çok aşağı" şeklinde konuştu.

(16:45'te güncellendi)