Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de, restoranlardan gayrımenkul şirketlerine, hizmet sağlayıcılar Temmuz ayında son 10 yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Bu durum ABD ekonomisinin daha hızlı büyüme yoluında ilerlemesine yardımcı oldu.

ISM'in açıkladığı imalat dışı endeksi Temmuz ayında 4.3 puan sıçrayarak 60.3 seviyesine çıktı ve Ağustos 2005'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu veri ayrıca, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin en iyimser tahmininin bile üzerinde çıktı. Endeksin, siparişker ve istihdam dahil tüm büyük alt başlıkları da yükseldi.

ABD'de işe almalarda istikrarlı yükseliş, konut piyasasında toparlanma, akartakıt fiyatlarında düşüş ve ucuz borçlanma maliyetleri hizmet üreticilerine fayda sağlarken, ülkenin fabrikaları zayıf küresel satışlardan ve yavaşlayan sermaye harcamalarından olumsuz etkileniyor. Güçlü iç talep Fed politika yapıcılarının neden 2006'dan buyana ilk faiz artırımını muhtemelen bu yıl yapacağını açıklamaya yardımcı oluyor.

New York'ta Societe Generale kıdemli ABD ekonomisti Brian Jones, "Ekonominin durumu iyi," dedi ve "Tüketici, güçlü işgücü piyasasından dolayı iyi. Aktivitenin büyük bölümünün kendi ülkemizin sınırları içinde gerçekleşmesi gibi bir lüksümüz var" şeklinde görüş bildirdi.