Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, ABD'de inatçı bir biçimde düşük seyreden enflasyonun, ekonominin tam istihdama yakın seyretmesi ile birlikte, devam etmeyeceğini söyledi.

Fischer, Pazartesi günü Bloomberg Television'dan Tom Keene'e yaptığı değerlendirmede, "Mevcut enflasyonun büyük kısmı geçici," dedi ve "Ucuz petrol ve diğer ham maddelerin etkilerinin ortadan kalkması ile birlikte, bu durum bir noktada istikarar kazanacak, bu nedenle ilelebet düşük seviyelerde kalmayacağız" şeklinde görüş bildirdi.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 16-17 Eylül'de toplanacak ve yatırımcılar ve ekonomistlerin önemli bölümü, Fed'in bu toplantıda, yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gideceğini düşünüyor. Fed'in Temmuz toplantısından sonra yaptığı açıklama, Fed politika yapıcılarının, işgücü piyasasında biraz daha iyileşme olması durumunda, faiz artırımının garantileneceğini gösterdi.

ABD'de Çalışma Bakanlığı Cuma günü tarım dışı istihdamın Temmuz ayında 215,000 arttığını açıkladı. Bu rakam, 211,000 olan bu yılın aylık ortalamasına oldukça yakın. İşsizlik oranı ise aynı dönemde yüzde 5.3'te kalırken, ortalama saatlik kazançlar hafifçe arttı ve eksik istihdam hafifçe geriledi. Ağustos ayı istihdam verileri 4 eylül'de açıklanacak.

Fed ayrıca, faiz artırımlarına başlamadan önce, enflasyonun yüzde 2 olan hedefe doğru güçlendiğine ilişkin işaretleri de görmek istiyor. Fed politika yapıcılarının enflasyonu izlemek için tercih ettikleri gösterge üç yılı aşkın süredir hedefin altında ve bu yılın başından Haziran ayının sonuna kadarki dönemde yüzde 0.3 arttı.

Fischer, Fed'in son birkaç yıldır uyguladığı "aşırı genişlemeci" politikanın işlediğini de sözlerine ekledi.