Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), dünkü devalüasyonun arduından yuanın kayıplarını üçüncü güne taşımasının ardından bugün yaptığı açıklamada, yuanı, makul bir seviyede ve dengede tutmaya devam edeceğini kaydetti.

PBOC, Perşembe günü, ender yaptığı basın açıklaması öncesi duyurusunda, tutarlı bir ülke içi ve denizaşırı yuan kurunu geliştireceğini belirtti. BU yorumlar, Banka'nın yuan referans kurunu yüzde 1.1 devalüe ederek dolar başına 6.401 seviyesine çektikten sonra yaptı. PBOC, referans kuru önceki iki günde yüzde 1.6 ve yüzde 1.9 düşürmüştü.

Çin'in yuanı üst üste devalüe etmesi küresel piyasalarda sarsıntı yarattı ve Asya hisse senetlerinde dört yılın en büyük iki günlük düşüşünü getirirken, Vietnam'ı dong'un işlem bandını genişletmeye yöneltti. Düşüşün daha da genişlemesi, rekabetçi devalüasyonların tetiklenmesi riskini artırıyor ve ihracat ve emtia fiyatlarının düşmesi ile birlikte küresel deflasyon tehdidini ortaya çıkarıyor.

PBOC referans kuru belirlerken yeni bir yöntem uygulamaya başladı: Kurun oluşması için fiyat veren piyasa yapıcılar önceki günkü kapanışı, Döviz talep ve arzını ve ayrıca önemli paritelerdeki değişiklikleri de dikkate almak zorunda.

PBOC Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yuanın sürekli değer kaybetmesi için ekonomik bir temel olmadığını ve kurun belirlenmesinde piyasanın rolünün daha da artırılacağını ve kurun "temel olarak istikrarlı" tutulacağını belirtti. PBOC, öte yandan, konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, yuanın çok fazla düşmesini önlemek için, Çarşamba günü ülke içi spot piyasaya aracı bankalar yoluyla müdahale etti.