Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ticaretteki düşüş küresel finansal kriz zamanından bu yana kötü seviyelere geldi. World Trade Monitor'un verilerine göre ikinci çeyrekte küresel ticaret bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.5 daraldı. İlk çeyrekte daralma yüzde 1.5 seviyesinde gerçekleşmişti. Böylelikle yılın 6 ayında küresel ticaret 2009'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Söz konusu düşüş küresel ticarette önemli bir köşe taşına işaret ediyor. On yıllar boyunca küresel ticaret  küresel büyümenin 2 katı hızda artarken son dönemde büyüme oranını bile yakalayamıyor. Uluslararası Para Fonu bu yıl yüzde 3.3'lük küresel büyüme öngörürken, World Trade Monitor verilerine göre ilk altı ayda hacim olarak ticaret büyümesi yalnızca yüzde 1.7'de kaldı. Bu dönemde gelişmekte olan ülkelerin toplam ihracatı yüzde 1.5'lik düşüş kaydetti.

Dünya Ticaret Örgütü Baş Ekonomisti Robert Koopman, 2015'in ilk yarısının hayal kırıklığı yarattığını söylüyor. Örgüt bu yıl için küresel ticarette hacim olarak yüzde 3.3 artış öngördüğünü açıklamıştı. Ancak kurumun önümüzdeki haftalarda aşağı yönlü revizyona gitmesi bekleniyor.

Ticarette yaşanan düşüşe büyük ölçüde Çin'deki ekonomik yavaşlama ve Avrupa'da ekonomik toplarlanmanın sekteye uğraması neden olurken, dünya ekonomisinde yaşanan yapısal dönüşüm de etkili oluyor. Dünyanın en büyük üreticileri üretimlerini merkeze yakına alırken, üç boyutlu yazıların da dahil olduğu teknolojik gelişmeler daha küçük boyutlarda verimli üretime olanak sağlıyor. Bu konjonktürde Türkiye'nin ihracat hedeflerinin zora girebileceği belirtiliyor.