Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Almanya'da işsizlik Ağustos'ta 7.000 azaldı. Ekonomistler 4.000'lik bir gerileme bekliyordu. Ülkedeki işsizlik oranı ise yüzde 6.4 ile beklentilere paralel gerçekleşti.

Almanya’da işsizlik, ekonominin küresel yavaşlamayı atlatması ile geriledi. Veri, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin büyümeye devam ettiği sinyali verdi. Mevsimsel olarak düzenlenmiş işsizlik Salı günü açıklanan verilere göre 7,000 düşerek 2.79 milyona indi. Temmuz ayında işsizlik yükseliş göstermişti. İşsizlik oranı yüzde 6.4 seviyesinde sabit kaldı.

Bundesbank 17 Ağustos’ta yağtığı değerlendirmede Almanya ekonomisinin “sağlam” bir büyümeye hazırlandığını belirtti. Ülkenin merkez bankası, ekonominin iç ve dış talepten dertsek bulduğunu ifade tti.

Frankfurt’taki Natixis SA ekonomistlerinden Johannes Gareis, “Alman işgücü piyasası istikrarlı ve güçlü. Küresel ekonominin zayıflaması ile yurtiçi tüketim her zamankinden önemli” dedi.

Fransa’nın imalat sanayi göstergesi beklentilerin üzerinde geriledi

Fransa’nın imalat sanayi göstergesi geçtiğimiz ay, ilk tahmin edilenin üzerinde bir daralma kaydetti. Böylece Almanya, Euro Bölgesi toparlanmasında yükün büyük bir bölümünü tek başına üstlenmiş oldu.

Fransa'nın malat sanayi göstergesi (PMI) Ağustos'ta 48,3 oldu, beklenti 48,6 seviyesindeydi. Almanya'nın imalat sanayi göstergesi (PMI) Ağustos'ta 53,3 oldu. Veri, ekonomistlerin 53,2 seviyesindeki beklentilerini aştı.

Markit Economics’in hazırladığı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Temmuz ayındaki 49.6 seviyesinden Ağustos’ta 48.3’ geriledi. Buna karşın Almanya’nın imalat sanayi göstergesi tahminlerin üzerinde yükseliş gösterdi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor. Euro Bölgesi’nin göstergesi de büyüme sinyaki verdi.

Euro Bölgesi’nin genel göstergesi Ağustos’ta 52.3 seviyesinde gerçekleşti. İlk okumada veri 52.4 olarak açıklanmıştı. Yeni siparişlerin göstergesi bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşırken, ihracat talebi gelişme gösterdi.

İtalya’da işsizlik beklenmedik şekilde geriledi

İtalya’da işsizlik oranı Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde düşüş gösterdi ve Başbakan Matteo Renzi tarafından geçirilen politikaların istihdam yaratılmasına destek sağladığı iyimserliğini artırdı.

İşsizlik oranı Haziran ayındaki yüzde 12.5 seviyesinden yüzde 12’ye geriledi. Genç bireylerde işsizlik Temmuz ayında yüzde 40.5 seviyesine indi. Önceki ay yüzde 43.1 seviyesindeydi.

İstihdam yükselişi ikinci aya taşıdı. Temmuz ayında yaklaşık 44.000 kişiye istihdam sağlandı.

İtalya ekonomisi ilk 6 ayda beklentileri aştı

İtalya yılın ilk yarısında beklentilerin üzerinde bir büyüme gösterdi

Gayrisafi yurtiçi hasıla ilk çeyrek dönemde yüzde 0.4, ikinci çeyrekte yüzde 0.3 yükseliş gösterdi. Tahminler sırasıyla yüzde 0.3 ve yüzde 0.2 seviyesindeydi.

Rusya’nın imalat sanayi beklentilerin üzerinde geriledi

Rusya’nın imalat sanayi üst üste 9. ayda da gerileme gösterdi. Yeni siparişler ve istihdam Mayıs ayından bu yana en sert şekilde düşüş gösterirken, petrol fiyatları rubleyi aşağı yöneltti. Bu da şirketlerin maliyetlerini artırdı.

Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Temmuz ayındaki 48.3 seviyesinden Ağustos ayında 47.9’a indi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 48.2 seviyesindeydi. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Markit’in kıdemli ekonomistlerinden Paul Smith, “Rusya’nın imalat sanayi kötüleşmeye devam ediyor. Küresel petrol fiyatlarındaki gerilemenin rubleye aşağı yönlü baskı yapması ile birlikte imalatçılar ortalama girdi fiyatlarındaki keskin artıştan darbe alıyor” dedi.