Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda yaşanan kargaşa, Döviz traderlarını temellere dönmeye itti.

Dolar karşısında geçtiğimiz ay güçlenen önemli 5 para birimi (euro, yen ve İsveç kronası gibi), cari işlemlerinde veya en geniş ölçekli ticaret göstergelerinde fazla veren ekonomilerin para birimleri olma özelliği taşıyor.

Analistler, bu para birimlerini en güvenli limanlar yapan ana özelliğin bu olduğunu belirtiyor. Ülkelerin ödeme dengelerine odaklanılması 1990’ların sonlarını ve 2000’lerin başlarını hatırlatıyor. Bu tarihlerde ucuz para ve faiz oranı farkları henüz döviz piyasalarını domine etmeye başlamamıştı.

SLJ Macro Partners LLP ortaklarından Stephen Jen, “Genişleme ve risk arayışı zamanlarında cari işlemler fazlası veya tasarrufları her zaman bir değer olarak görülmüyordu. Ancak daralma ve riskten kaçış dönemlerinde bu, bir varlığın ne kadar iyi bir güvenli liman olabileceğine dair bir faktör olarak görülüyor” dedi.

Bu trendin gücü euronun geçtiğimiz ay dolar karşısında yüzde 2.7 yükselmesi ile artıyor. Euro geleneksel bir güvenli liman değil. İlk çeyrekte ekonominin yüzde 2.3’üne denk gelen bir cari işlemler fazlası verilmesi euroyu bir güvenli liman olarak öne çıkarıyor.