Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin’in sanayi üretimi, Pazar günü açıklanan resmi veriye göre beklenen hızın altında bir büyüme gösterdi ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki zayıflık işaretlerine eklendi.

Ulusal İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Çin’in katma değerli sanayi üretimi, Ağustos’ta bir yıl önceye göre yüzde 6.1 yükseldi. Temmuz ayında yüzde 6 artış görülmüştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı yüzde 6.5 seviyesindeydi.

Sanayi üretimi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.53 artış kaydetti. Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 0.32 yükseliş görülmüştü.

Çin’in kırsal olmayan alanlarında sabit sermaye yatırımları Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yıla göre yüzde 10.9 arttı. Söz konusu yükseliş Ocak-Temmuz periyodunda kaydedilen yüzde 11.2’lık yükselişten daha yavaş olarak kaydedildi ve ekonomistlerin yüzde 11.2 seviyesindeki tahminlerinin altında kaldı. Çin’in sabit sermaye yatırımları yılın ilk sekiz ayında 15 yılın en yavaş seviyesinde yükseliş göstermiş oldu.

Perakende satışlar Ağustos’ta bir yıl önceye göre yüzde 10.8 yükseldi. Temmuz’da yüzde 10.5 artış görülmüştü. Veri, ekonomistlerin yüzde 10.7 seviyesindeki beklentilerini aştı.

Verinin beklentilerin altında kalması hükümetin büyümeyi canlandırıcı önlemlerinin etkililiği ile ilgili soru işaretleri yarattı. Sanayi ve yatırım verilerindeki zayıflama, hükümetin yüzde 7’lik 2015 büyüme hedefine ulaşmada karşılaştığı zorlukların altını çiziyor. Ülkenin ihracatı gerilerken, üretici fiyat deflasyonu derinleşiyor.

Credit Suisse Group AG ‘den Tao Dong ve Deng Weishen, veriden önce yaptıkları değerlendirmede, “Pekin büyüme üzerindeki aşağı yönlü baskıya büyük dikkat gösteriyor. Veri akışının gittikçe negatife dönmesi ile büyümeyi destekleyici önlemler gelmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.