Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Fed yetkililerinin bu yıl faiz artırımına gidilebileceğine ilişkin açıklamaları  ve buna bağlı olarak, dolar bazında fiyatlanan tahvillerin cazibesinin artması sonucu değer kazandı.

ABD para birimi euro karşısında yükselişini ikinci güne taşıdı ve önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı. Haftasonunda, üç Fed politika yapıcısı ayrı ayrı yaptıkları konuşmalarda, Fed'in 2015 yılında kalan iki toplantısından birinde faiz artırımına gidebileceğine ve bunun mantığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu yetkililer,  ülke dışındaki yavaş büyümeyi ve finans piyasalarındaki türbülansı dengeleyecek  işsizlikteki düşüşü  ve ABD ekonomisindeki diğer kazançları işaret etti.

Londra'da  Standard Chartered Plc stratejisti Eimear Daly, "Piyasanın gerçekten odaklanabileceği yegane şey, Fed politika sözcülerinin kesinliği," dedi ve "Euro-dolar için, açık bir şekilde aşağı gittiğini görüyoruz" şeklinde görüş bilidridi.

Dolar euro karşısında yüzde 0.7 değer kazanarak 1.1225 ve yen karşısında yüzde 0.4 yükselerek 120.43 seviyelerine çıktı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükselerek 1,205.78 puan oldu.