Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük emtia şirketleri, Sydney'den Tokyo'ya, Glencore Plc hissesindeki çöküşün, Çin'deki yavaşlama ile birlikte, düşen ham madde fiyatlarının yarattığı tehdidin altını çizmesi sonucu sert düşüşler yaşadı.

Glencore hisselerinin dün Londra'da yaklaşık yüzde 30 düşmesi, Avustralyali madencilik şirketleri BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Group'un yanında Noble Group Ltd.'nin de aralarında bulunduğu emtia ticaret şirketlerndeki güçlü düşüşlerle birlikte, tüm Asya'da satış dalgası yarattı. PetroChina Co., tatil sonrası yeniden başlayan işlemlerle birlikte, satış dalgasına yakalanan Çinli petrol şirketlerinin arasında yer aldı. Emtia ticareti yapan Glencore'un hisseleri, şirketin borç yükü konusunda artan endişelerin etkis ile Hong Kong'da, dünkü Londra düşüşünü izleyerek, güçlü bir düşüş gösterdi.

Ham maddelerin getirileri geçen ay, Çin ekonomisindeki büyümenin yirmi yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine ineceği tahminleri ile birlikte, arzın talebi aşması sonucu, 1999'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Çin'deki büyümenin etkisi ile emtiada son 10 yılda görülen güçlü yükselişlere bağlı olarak parlayan Glencore, bu piyasadaki sert düşüşlerin ilk kurbanı oldu.

Singapur'da IG Asia Pte stratejisti Bernard Aw, "Glencore'un düşüş, şirketin önemi ve büyüklüğünden dolayı dikkat çekiciydi ve bu düşüş, kötüleşen madencilik sektörü görünümü ile birlikte, şirketin borcunu azaltma çabalarının yetersiz görünmesi ile tetiklendi," dedi ve "Madencilik şirketleri, dünyanın en büyük metal ve enerji tüketicisi Çin'deki yavaşlanmadan muhakkak olumsuz etkilenecek" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de sanayi şirketlerinin karları Ağustos ayında yaklaşık dört yılın en hızlı düşüşünü gsöterdi ve en büyük düşüşler kömür, petrol ve metal üretiminde yoğunlaştı.

Zug, İsviçre merkezli Glencore Salı günü Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 29.9 düştü. BHP Sydney'de yüzde 6.4 kadar değer kaybederken, Rio Tinto'da düşüş yüzde 5.8 seviyesinde gerçekleşti. Cnooc ve PetroChina Mart 2009'dan bu yana güniçi en düşük seviyelerini gördü.

Muhasebe yönetemlerinden dolayı eleştirilen emtia ticareti şirketi Noble Singapur'da yaklaşık yüzde 15 düşerek yedi yılın en düşük seviyesine indi. Japonya'nın ikinci en büyük ticaret şirketi Mitsui, kapanış fiyatları bazında beş yılı aşkın sürenin en güçlü düşüşünü yaptı. İsviçre'nin rekabet regülatörü Pazartesi günü, Mitsui'nin bir birimi ve altı banka hakkında altın, gümüş ve diğer değerli metal fiyatlarında manipülasyon yaptıkları iddiasıyla soruşturma başlattı.