Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin'de resmi imalat sanayi göstergesi, hükümetin teşvik tedbirlerinin imalat sektöründe zayıflamanın yavaşladığına ilişkin işaretlere neden olmasının ardından, üç yılın en düşük seviyesi yakınında istikrar kazandı.

Resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Eylül ayında 49.8 seviyesinde gerçekleşti. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin, Ağustos ayındaki seviyesi olan 49.7'de çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması sektörde daralma olduğu anlamına geliyor. Öte yandan Caixin Media ve Markit Economics'in açıkladığı imalat PMI verisi de ilk duyurulan rakama göre daha iyi çıkmış ve Eylül ayından 47.2 seviyesine tırmanmıştı.

Bu veriler, Kasım ayından bu yana merkez bankasının beş faiz indirimi ve hükümetin altyapı harcamalarını artırmasının etkilerinin görülmeye başlandığını ve dünyanın ikinci en büyük ekonomisine destek sağlamakta olduğunu gösteriyor. Ancak fazla kapasite ve üretici fiyatları deflasyonu Çin'in imalat sektörü üzerinde baskı oluşturuyor ve hükümetin 2015 yılı için belirlediği yüzde 7 büyüme hedefine ulaşmada zorluk yaşanabileceğini işaret ediyor.

Şanghay'da Bank of Communications Co. ekonomisti Liu Xuezhi, "Tüm büyümeyi artırmayı amaçlayan tedbirlerin ardından, üretim ve talepte bazı olumlu işaretler var, ancak ekonominin taban yaptığını söylemek için halen henüz erken," dedi ve "PMI hala daralma bölgesinde ve aşırı kapasite baskısı Çin sanayinin büyük bölümü için yüksek kalmaya devam ediyor. Genel ekonomik büyüme hala zayıf" şeklinde görüş bildirdi.