Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası bugünkü politika toplantısında, ekonomide resesyon işaretlerinin artmasının ay sonunda banka üzerinde harekete geçmesi yolunda baskıları artıracağı spekülasyonu ile birlikte, rekor seviyedeki teşviği değiştirmedi.

Dikkatler, 30 Ekim'de enflasyon ve ekonomik görünüm için güncellemelerin açıklanacağı toplantı öncesi para politikasına yapılabilecek ayarlamalara ilişkin işaretler alabilmek amacıyla, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın karar sonrası yapacağı basın toplantısına çevrildi.

Banka'nın kilit enflasyon göstergesi Ağustos ayında, sanayi üretimi ile birlikte düştü ve bu durum, Japonya'nın üçüncü çeyrekte yeniden resesyona düşebileceği endişelerini artırdı. Bloomberg'in anketine katılan ekonpmistlerin üçte birinden fazlası Kuroda'nın teşviği artırmaktan kaçınamayacağını düşünürken, daha geniş bir grup gelecek toplantıda varlık alımlarını artırmasını bekliyor.

Dai-ichi Life Research Institute ekonomisiti ve eski merkez bankası yetkilisi Hideo Kumano, "Merkez Bankası bugün politikasını değiştirseydi, sürpriz olurdu," dedi ve "Gelecek toplantıda harekete geçmesi şaşırtıcı olmaz ve dikkatler şimdi bunu nasıl yapacağında" şeklinde görüş bildirdi. Kumano, Kuroda'nın tahvil alımlarını artırmaktan başka fazla seçeneği olmadığını düşünüyor.

Yen dolar karşısında yüzde 0.3 güçlenerek, Tokyo saati ile 12:32'de 119.87 seviyesine çıktı. Japonya Merkez Bankası'nın genişlemeci para politikası, Japon para biriminin Nisan 2013'ten bu yana yüzde 22 değer kaybetmesine neden oldu.

Bloomberg'in anketine katılan 36 ekonomistin 34'ü, merkez bankasının parasal tabanı yıllık 80 trilyon yen (660 milyar dolar) hızında artırma şeklindeki politikasını değiştirmeme kararını doğru olarak tahmin etti.