Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(23:20'de güncellendi)

Ankara Tren Garı önünde Cumartesi saat 10.00 sularında büyük bir patlama meydana geldi. Ölü ve yaralıların olduğu bölgeye ilk andan itibaren, çok sayıda ambulans sevk edildi.

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nden Pazar günü gece yarısına doğru yapılan açıklamada,  "Ankara'daki terör eyleminde, 1'i Filistin vatandaşı bir sivil olmak üzere, hayatını kaybedenlerin sayısı 97 olmuştur. Hayatını kaybedenlerden 92 kişinin kimlik tespiti yapılmıştır. Kimlik tespiti yapılan vatandaşlarımızdan 91 kişinin naaşı ailelerine teslim edilmiştir" denildi.  

Patlama sonrası yapılan açıklamada, 12.00-16.00 saatlerinde, Ankara Tren Garı'ndan Sıhhiye meydanına kadar toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacağı bildiriminde bulunulduğu belirtildi.

KESK, DİSK, TMMOB, Tabipler Birliği ve diğer sivil toplum örgütlerinin katılımı ile saat 09.30 itibarıyla, Ankara Tren Garı önünde toplanmaların başladığı ve katılımın devam ettiği sırada, saat 10.04 civarında henüz sebebi belirlenemeyen iki ayrı patlama meydana geldiği kaydedildi. Yaralıların tedavilerinin çeşitli hastanelerde devam ettiği ifade edildi.

Konuya ilişkin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada da "Olay yerine biri çok sedyeli olmak üzere 56 tam donanımlı ambulans sevk edildi ve 10 ambulans da hazır bekletiliyor. Ayrıca ihtiyaç halinde kullanılmak üzere 5 ambulans helikopter görevlendirildi" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Ankara merkezindeki bütün hastanelerde uzman doktorların görevi başında olduğu, ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin aktif bir şekilde hizmet verdiği duyuruldu.

Sağlık Bakanlığından yapılan diğer bir açıklamada da "Olayın meydana gelmesiyle, olay yerinde görevli 112 personeli tarafından saat 10.05'te ihbar verilmiştir. Saat 10.08'de hareket eden ambulanslarımız, 10.11'de olay yerine ulaşmıştır. İlk etapta 21 ambulansımız sevk edilmiş olup, olay yerine şu ana kadar 56 tam donanımlı ambulans gönderilmiştir" bilgisi verildi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Lütfi Akar da Kızılayın kan stoklarının, patlamalar sonrası tüm ihtiyacı karşılayacak düzeyde olduğunu, yaralıların götürüldüğü hastanelere acil kan takviyeleri yapıldığını açıkladı.

Akar, kan vermek isteyenlerin, Kızılay kan alma birimlerine başvurabileceğini belirtti.

Öte yandan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca da meydana gelen patlamaya ilişkin, 5 savcının görevlendirildiği bildirildi.

- Bomba miting toplanma yeri olan gar önünde patladı

Ankara Tren Garı'nın bulunduğu bölgede meydana gelen patlama sonrası, alanda yeni bomba ihtimaline ilişkin anonslar yapıldı.

Bomba, "Emek, Barış Demokrasi" mitingine katılmak üzere Başkent'e gelenlerin toplanma yeri olan gar önünde patladı. Garın önünde buluşanlar, Sıhhiye Köprüsü altındaki arama-kontrol noktasından geçerek mitinge katılacaklardı.

Bölgeye sevk edilen cenaze araçlarıyla hayatını kaybedenlerin cenazeleri, Adli Tıpa götürüldü. Bölgeye gelen olay yeri inceleme ekipleri de çalışmalar başlattı.

- Olayın görüntülerine ulaşıldı

Tren Garı önünde, "Emek, Barış, Demokrasi Mitingi" için toplanıldığı sırada meydana gelen patlamaya ilişkin, görüntüye de ulaşıldı.

AA muhabirinin edindiği görüntüde, mitinge katılanların saat 10.00 sıralarında Ankara Tren Garı önünde toplandıkları sırada, Ankara Spor Salonu karşısındaki kavşakta şiddetli bir patlama meydana geldiği görüldü.

- Erdoğan, programlarını iptal etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki patlama nedeniyle bugün İstanbul'daki programlarını iptal etti. Erdoğan, Ankara'daki patlamayla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Selami Altınok ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile görüşerek bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Birlik ve beraberliğimize, ülkemizin huzuruna kasteden bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Kaynağı, söylemi, amacı, adı ne olursa olsun her türlü terör eyleminin ve terör örgütünün karşısındayız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Bu saldırı karşısında göstereceğimiz dayanışma ve kararlılık, teröre vereceğimiz en büyük, en anlamlı cevap olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

- Davutoğlu, seçim çalışmalarına 3 gün ara verdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, patlamanın yaşanmasının ardından olaya ilişkin, İçişleri Bakanı Selami Altınok ile görüştü. Davutoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan da olayda hayatını kaybedenler ve yaralıların durumuyla ilgili bilgi aldı.

Davutoğlu'nun, saat 12.00'de, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz ve Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ı, Resmi Konut'ta toplantıya çağırdığı bildirildi.

Başbakan Davutoğlu'nun Ankara'daki patlama nedeniyle, seçim çalışmalarını 3 gün boyunca iptal ettiği açıklandı.

- "Yayın yasağı getirildi"

İçişleri Bakanı Selami Altınok, Adalet Bakanı Kenan İpek ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tren Garı önünde meydana gelen patlamalara ilişkin saat 15.30'da Başbakanlık Yeni Bina'da ortak basın toplantısı düzenleyecekleri duyuruldu.

Toplantı sırasında açıklama yapan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Ankara'daki patlamaya ilişkin, "Toplam 86 insanımızı kaybetmiş durumdayız" dedi.

"Ayaktan gelenler dışında şu anda hastanede 186 hastamız tedavi görüyor, 28'i yoğun bakımda, 18'i ameliyathanede tedavi ortamında" bilgisinin veren Müezzinoğlu, "5 bin ünitenin üzerinde kan hastanelerimizde hazır. İhtiyaç olduğu andan itibaren ilave 3 bin üniteyi de yedek olarak hazırladık" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara'da meydana gelen patlama nedeniyle, tüm sahnelerde bu hafta sonu yapılacak etkinlikleri iptal etti.

RTÜK, Başbakanlık'ın, Ankara'da meydana gelen patlama hakkında geçici olarak yayın yasağı getirilmesine karar verdiğini bildirdi.

Öte yandan, Başbakan Davutoğlu'nun saat 17.00'de Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde, Ankara'daki patlamayla ilgili basın toplantısı düzenleyeceği açıklaması yapıldı.

- Kılıçdaroğlu, Demirtaş, Yüksekdağ Ankara'ya dönme kararı aldı

Patlama nedeniyle, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bugün İstanbul'da katılacağı tüm programların iptal edildiği duyuruldu. Olayla ilgili açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Defalarca söyledim, yine söylüyorum. Hepimizin siyasi görüşü ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun, hepimizin terörü ortak lanetlemesi lazım. Türkiye'nin hak etmediği bir tablo ile karşı karşıyayız" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın, programlarını iptal ederek Ankara'ya dönme kararı aldığı bildirildi.

CHP'den, patlama sonrası seçim kampanyasında kullanılan reklam filmleri ve müziklerin yayınlanmasına bir süre ara verildiği açıklandı.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Ankara'daki patlamayı "alçakça bir saldırı" olarak nitelendirerek, "Bütün Türkiye toplumunun bu tür saldırılar karşısında, barış ve özgürlük mücadelesinde kenetlenmesi gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Yaşanan patlama nedeniyle, HDP Genel Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu. HDP'lilerin de katıldığı "Emek, Barış, Demokrasi" mitinginde yaralananların ve hayatını kaybedenlerin kimliklerinin belirlenmesi amacıyla genel merkezde kriz masası kurulduğu bildirildi.

- "Zaman birbirini suçlama değil, ortak hareket etme zamanıdır"

Ankara'daki patlamanın ardından bakanlar, siyasiler olayı kınayan çeşitli mesajlar yayımladı.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, saat 10.15'ten itibaren yaralıların yaşama tutunmalarıyla ilgili dinamik şekilde çalıştıklarını, tüm acillerde, hastanelerde ve ameliyathanelerde tedbirleri aldıklarını belirtti.

Müezzinoğlu, Ankara'daki ekiplerin yanı sıra çevre illerden de genel cerrah, beyin cerrahi uzmanı, anestezi uzmanı ekiplerinin devreye sokulduğunu kaydetti.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, "Şunu söyledik, terör zarar verebilir, terörün zarar verme potansiyeli var ama terörün kazanma şansı hiç yok. Hiçbir zaman da olmayacaktır" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Zaman birbirini suçlama değil, ortak hareket etme, yekvücut olma zamanıdır. Toplumu tahrik eden, terörün amacına hizmet eder" dedi.

Akdoğan, "Böyle bir günde seçimden, oydan, siyasi hesaptan bahsetmek, olayı siyasallaştırmak sorumsuzluktur. Terör örgütlerine söz söyleyemeyenlerin, terörle mücadele eden hükümeti suçlaması başka bir sorumsuzluktur" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bu hain saldırının mahiyetinin tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması için çalışmalar büyük bir titizlikle sürdürülmektedir. Herkesi ve her kesimi, her türlü provokasyona karşı uyanık olmaya ve aklıselim ile hareket etmeye davet ediyorum" dedi.

- "Son derece provokatif bir eylemdir"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, seçim zamanı özellikle milletin huzurunu bozmak isteyenlerin hep bu tür terörist eylemleri yaptığını belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, "Nereden ve kimden gelirse gelsin tüm terör eylemlerini lanetliyorum. Milletimiz birlik, beraberlik ve dayanışma içinde kalarak terör odaklarına gerekli cevabı verecektir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Seçim öncesi böyle bir saldırının gerçekleşmesi son derece provokatif bir eylemdir. Tüm vatandaşlarımız bu provokatif saldırıya karşı birlik ve beraberlik içinde olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "1 Kasım seçimlerini huzur ve barış içinde geçirmek istiyoruz. Ama terör örgütü buna engel olmaya çalışıyor. Ancak biz vatandaşımızın sağduyusuna inanıyoruz" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt ​Çavuşoğlu, "Öyle görülüyor ki bu saldırının amacı korkutmak değil, bir katliam yapmak. Aynı anda iki tane bomba patlatıldı ve kalabalığın olduğu yerde" açıklamasını yaptı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de "Bütün araştırmalar, çalışmalar ve incelemeler neticesinde bunu kimin yaptığı ortaya çıkacaktır. Türkiye Cumhuriyeti bunların altından kalkacak, faillerini bulup cezalandıracak güçtedir" ifadesini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da tren garı önündeki patlama sırasında alanda bulunduğunu, önüne patlayıcının içindeki bilyelerin düştüğünü belirterek, avucunun içindeki bilye fotoğrafını paylaştı.

- Fransa, Almanya, Rusya da saldırıyı kınadı

Ankara'daki patlama diğer ülkelerce de kınandı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları telefon görüşmelerinde, Ankara'daki terör saldırısı dolayısıyla taziye dileklerini iletti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, patlama sonucunda hayatını kaybedenler için, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Pakistan, ABD Ankara Büyükelçiliği, İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği, Afganistan'ın Ankara Büyükelçiliği, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier saldırıyı kınadı.

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş kulüpleri de, teröre tepki gösterdi.

İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Sağlık Bakanı'ndan ortak açıklama

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ankara'daki patlamada yaralanan 186 vatandaşın hastanelerde tedavi edildiğini, 62'si olay yerinde 24'ü hastanelerde olmak üzere 86 vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Selami Altınok, Adalet Bakanı Kenan İpek ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin Başbakanlık Yeni Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Türkiye'nin milletin birlik ve beraberliği demokrasinin sağlıklı yürüyebilmesini hedef alan, insanları da katlederek haince düzenlenmiş terör eylemiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

"Bedeli ağır olan, kaybımızın ağır olduğu ve son derece haince ve profesyonelce organize edildiği anlaşılan bir terör eylemine muhatap olduk" diyen Müezzinoğlu, millete, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da şifalar diledi.

Müezzinoğlu, saat 10.04 itibariyle çağrı geldikten sonra saat 10.08'de ambulansların harekete geçtiğini ve saat 10.11 itibariyle 21 ambulansın ekipleriyle birlikte vakalara ulaştığını anlattı.

Miting dolayısıyla olay yerinde 4 ambulansın görevli olduğunu belirten Müezzinoğlu, bu ambulansların da ilk andan itibaren olaya müdahale ettiğini bildirdi.

Bakan Müezzinoğlu, "İlk andan itibaren dinamik bir şekilde müdahale var ama eylemin büyüklüğü, iki ayrı noktada patlamanın olması ve olay yerinde olağanüstü bir panik ortamının olması tabii ki hem kayıplarımızın çoğalması hem de yaralılarımızın hızla hastaneye ulaşmasında, belki bazı aksamalar da olabilir ama dinamik bir ekip çalışması ve müdahale yapılmıştır" diye konuştu.

Haftasonu olmasına karşın, hastanelerde beyin cerrahından, plastik cerraha, yoğun bakım uzmanlarına kadar bütün ekiplerin çok kısa sürede oluşturulduğunu belirten Müezzinoğlu, olaydan yaklaşık 15 dakika sonra olay yerindeki ambulans sayısının 56 ekibe ulaştığını, UMKE ekiplerinin de görev aldıklarını açıkladı.

Müezzinoğlu, yoğun bir yaralı trafiği oluştuğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Yoğun yaralı trafiğinde ayaktan gelenler dışında şu anda hastanelerimizde 186 hastamız tedavi oluyor. Bunlardan 28'i yoğun bakımlarda, 18'i ameliyathanede tedavi ortamında. Olay yerinde kaybettiğimiz vaka sayımız ne yazık ki 62. Bize ağır yaralı olarak gelip de kaybettiğimiz vaka sayımız da 24. Gerçekten çok ağır bir tablo. Yine ameliyathanede olan vakalarımız, yoğun bakımlarda olan vakalarımız dolayısıyla kayıplarımızın artmasından da açıkçası korkuyoruz. Ümit ederiz ki vaka yoğun bakımlarda veya yaralı vakalarımızı hayata tutundururuz."

Sağlık hizmetlerinde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için İstanbul'dan da mikro cerrahiden ve diğer ihtiyaç olabilecek dallardan uzmanların Ankara'daki hastanelere getirildiğini belirten Müezzinoğlu, farklı illerden gelen vatandaşlar da olduğunu, bu nedenle talep halinde ambulans helikopter ve uçakların hazır bekletildiğini söyledi.

- "Kan ihtiyacı yok"

Terör eylemini bir farklı boyutuyla daha da ağırlaştıran bir sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Müezzinoğlu, ne yazık ki sosyal medyada yaygın şekilde vatandaşları paniğe götürecek haberlerin de yer aldığını bildirdi.

Özellikle kan ihtiyacı olmadığını açıklamalarına rağmen bu yönde yayınlar yapıldığına değinen Müezzinoğlu, "Şu anda 5 bin ünitenin üzerinde kanımız hastanelerimizde hazır. Bunun dışında ihtiyaç olduğu andan itibaren ilave 3 bin üniteyi de yedek olarak hazırlamış durumdayız" dedi.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Beyazıt İlhan ile de görüştüğünü dile getiren Bakan Müezzinoğlu, bu ağır sorunu daha da ağırlaştıracak, paniğe sürükleyecek, olumsuz haberlerin yapılmamasını da istedi.

Müezzinoğlu, olayın hemen ardından saat 10.20'de kriz masasını kurduklarını, tüm bilgilerin buradan takip edildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu anlamda vatandaşlarımızın asılsız haberlere itibar etmemelerini, özellikle vurgulamak istiyorum. Yine yaralısı olan, kaybıyla ilgili telaşı olan tüm vatandaşlarımıza da Alo 184 hattıyla devamlı 24 saat hizmet vereceğiz. Altyapıyı da kurduk. Dolayısıyla her türlü bilgi akışını birebir vatandaşlarımıza da vermek, onları bilgilendirmek ve ilave bir paniğe vesile olmamak adına her türlü tedbiri aldık. Çok ağır bir tablo. Milletimizin başı sağ olsun. Bu terör eylemlerine karşı birlik ve beraberlik içinde inanıyorum ki ülkemizle ilgili yapılan büyük hesapları, büyük oyunları el birliğiyle bozacağız."

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, 1 Kasım'da sağlıklı şekilde sandığa gidilmesini de temenni etti.

"Güvenlik zafiyeti yok"

İçişleri Bakanı Selami Altınok, "Güvenlik açığıyla alakalı hiçbir şey söz konusu değildir. Miting Sıhhiye Meydanı'ndadır ve miting alanının etrafı bariyerlenmiştir, miting alanına girişlerde arama yapılacaktır. Miting alanı dışındaki herhangi bir alanda, insanların farklı illerden gelip miting alanına yürüme anında meydana gelmiştir. Ona rağmen Ankara Valiliğimiz ve emniyetimiz mekan ve zemin aramalarını yapmıştır, orada da görevlilerimiz vardır" dedi.

İçişleri Bakanı Selami Altınok, Adalet Bakanı Kenan İpek ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ankara'daki terör saldırısının ardından Başbakanlık Yeni Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi.

İçişleri Bakanı Altınok, saat 10.04'te Ankara'da tren garının bulunduğu alanda "menfur bir terör eyleminin" meydana geldiğini belirtti.

"Bu terör eylemi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne, milletimize ve Türk demokrasisine karşı yapılmış bir eylemdir. Lanetliyoruz" diyen Bakan Altınok, ölenlere rahmet yaralılara acil şifa diledi.

"Emek Platformu" olarak adlandırılan platformun Sıhhiye'de miting yapmak için 1 Ekim'de Ankara Valiliğine müracaat ettiğini belirten Altınok, "Ankara Valiliğimizin uygun görmesi üzerine bugün sabah 09.00'dan itibaren özellikle il dışından gelen katılımcıların yoğun olarak Ankara Garı civarına geldikleri ve buradan da miting saatinde Sıhhiye'ye geçeceklerine dair toplanmalar meydana gelmiştir" diye konuştu.

Gerek saldırının olduğu alanda gerekse Sıhhiye'de güvenlik önlemlerinin alındığını ifade eden Altınok, "Ama miting alanımız asıl olarak Sıhhiye olduğu için Sıhhiye'de bariyerlemeler yapılmıştı ve Sıhhiye'deki bariyerlemeler yapılan alana girişlerde de gerekli arama işlemleri yapılacaktı. Maalesef acımız büyük" ifadesini kullandı.

Altınok, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da kısa bir süre sonra konuyla ilgili açıklamalarda bulunacağını vurgulayarak, "Çalışmalar devam ediyor. Adalet Bakanlığımız, Cumhuriyet Savcılığımız adli boyutuyla işlemleri yapıyor. Biz de terör saldırısının gerekçeleri, kimler tarafından yapıldığı, nasıl olduğu noktasında, emniyet, güvenlik kuvvetlerimiz gerekli çalışmaları yapıyor. Zaman içerisinde bilgiler netleştikten sonra sizlerle ve kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz" dedi.

- Adalet Bakanı İpek

Adalet Bakanı Kenan İpek de "Milletin varlığını, birliğine ve bütünlüğüne karşı yönetilen bu menfur terör saldırısı"nda hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. Yaralılara şifa dileyen İpek, "Milletimizin başı sağ olsun" diye konuştu. Olay ve devamındaki çalışmalara ilişkin bilgiler verildiğini ifade eden İpek, şunları kaydetti:

"Adli boyutuyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız olaydan hemen sonra çalışmaya başladı. 4 cumhuriyet başsavcımız, 16 cumhuriyet savcımız olayla ilgili gerek olay yerinde gerek adli tıpta çok yoğun ve titiz bir çalışma yürütüyorlar. Bu toplantıdan önce bana verilen son bilgiye göre, yaklaşık bir saatlik bir çalışma kalmıştı olay yeriyle ilgili. Yine adli tıp boyutuyla ilgili İstanbul'dan da yeni ekipler Ankara'ya sevk ettik. İnşallah en kısa zamanda cenazelerin otopsi işlemleri tamamlanacak ve ailelerine teslim edeceğiz. Şundan herkes emin olsun başsavcılığımızın gerek emniyet gerek istihbarat birimleriyle çok titiz çalışması devam ediyor. İnşallah olayın arkasında olanlar, arka planı aydınlatılmış olacak."

-Soruları yanıtladılar

Altınok, Müezzinoğlu ve İpek basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hayatını kaybedenlerin sayısının tekrar sorulması üzerine Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "62, bize olay yerinden vefat ederek getirilmiş olan vaka sayımız, vefat eden vatandaşımız, artı 24 bize ağır yaralı olarak gelmiş ve müdahale esnasında kaybettiğimiz vaka, toplam 86 insanımızı kaybetmiş durumdayız" dedi.

"Çok yoğun şekilde güvenlik zafiyeti olduğuna yönelik tartışmalar açıldı. Bu çerçevede sorumluluk alarak istifa etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Güvenlik açığıyla alakalı hiçbir şey söz konusu değildir. Miting Sıhhiye Meydanı'ndadır ve miting alanının etrafı bariyerlenmiştir, miting alanına girişlerde arama yapılacaktır. Miting alanı dışındaki herhangi bir alanda, insanların farklı illerden gelip miting alanına yürüme anında meydana gelmiştir. Ona rağmen Ankara Valiliğimiz ve emniyetimiz mekan ve zemin aramalarını yapmıştır, orada da görevlilerimiz vardır. Mitingle alakalı bir güvenlik zafiyetinin olduğunu düşünmüyorum."

Bir gazetecinin "Canlı bomba olduğu kesinleşti mi? Başka canlı bombalar söz konusu mu ve hangi örgüt olduğuna dair bir tespit var mı?" sorusu üzerine Altınok, "Sorduğunuz üç soruya da şu aşamada bir takım gelişmeler ve bilgiler bizde olmasına rağmen sizlere verebilecek durumda değilim. Netleştiği takdirde gerek ben gerek diğer ilgililer bu sorulara rahatlıkla cevap verebiliriz ama şu anda çalışmalarımıza da mani olmaması için diğer gelişmeleri sizlerle paylaşmayı çok uygun bulamıyorum" ifadesini kullandı.

Altınok, "İlk bilgiler hangi örgütü işaret ediyor, üstlenen bir örgüt var mı? İki patlama meydana geldi. Yapılan inceleme bombaların nasıl tipte olduğunu gösteriyor" sorusuna, "şu an için cevap verilmesinin uygun olmadığını" bildirdi.

Altınok, "10.04'te ilk patlama kavşağın sağ tarafında havuz bulunan alanda, ikinci patlama da sol tarafında 3 saniye sonra meydana geliyor ama patlamanın hangi şekilde ve ne tür patlayıcıyla gerçekleştiğiyle ilgili bilgileri ilerleyen saatlerde vermeyi uygun buluyorum" diye konuştu.

Bir başka soru üzerine Altınok, bunların dışında başka bir patlayıcı bulunmadığını ifade etti.

Bakan Altınok, başka bir soruya karşılık, hayatını yitiren polis bulunmadığını ancak 9 emniyet görevlisinin hafif yaralı olduğunu söyledi.

"Sosyal paylaşım sitelerinde dün geceden iddialar var bombanın patlayabileceğiyle ilgili, bu konuda savcılığın herhangi bir girişimi oldu mu" sorusunu yanıtlayan Adalet Bakanı İpek ise "Bize intikal eden öyle bir bilgi yok" dedi.

Patlamaya iki canlı bomba neden oldu

Ankara Tren Garı'nın önünde sabah saatlerinde meydana gelen patlamaya iki canlı bomba üzerindeki metal bilyelerle güçlendirilmiş TNT patlayıcılarının infilakının neden olduğu tespit edildi.

AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen "Emek, Barış, Demokrasi Mitingi"ne katılmak üzere başkente gelenlerin toplanma yeri olan gar önünde meydana gelen patlamanın ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şubesi ekiplerinin olay yerindeki incelemeleri sürüyor.

Polis tarafından kontrol edilen alanda yapılan ilk incelemelerde, terör saldırısında metal bilyelerle güçlendirilmiş TNT patlayıcılarının kullanıldığı belirlendi. Ölenler arasında iki canlı bombaya ait ceset kalıntıları olduğu, kimliklerinin tespitine ilişkin çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

Emniyet yetkilileri, patlamanın olduğu yer ve civarındaki gerek MOBESE, gerekse güvenlik kamerası kayıtlarının toplandığını, görüntülerin detaylı incelendiğini bildirdi.

Yetkililer, patlamanın şekli ve kullanılan patlayıcı miktarının Suruç'taki patlamayla benzerlik gösterdiğini belirtti.

Öte yandan, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ile Ankara Emniyet Müdürü Kadri Kartal da olay yerine gelerek, çalışmalar hakkında bilgi alıp, incelemelerde bulundu.

Beyaz Saray'dan kınama

Beyaz Saray, Ankara'daki terörist saldırısını "en güçlü şekilde" kınadı.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, yazılı açıklamasında, saldırının, barış için planlanan bir yürüyüşün öncesinde yapılmasının, bunun arkasındakilerin ahlaksızlığını vurguladığını kaydetti.

Bu saldırının, bölgedeki ortak güvenlik zorluklarına karşı mücadele ihtiyacının diğer bir hatırlatıcısı olduğunu belirten Price, "ABD olarak, Ankara'daki korkunç terör saldırlarını en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Price, bu anlamsız şiddet yüzünden hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığını dileğinde bulunduklarını ve "düşüncelerinin yaralananlarla olduğunu" ifade ederek, "Terörizmle birlikte mücadele ederken ABD, Türk halkı ve devletinin yanında durmaya devam edecek. Bu çabalar, bu tür korkunç şiddet cesaretimizi kırmak şöyle dursun, sadece bizim kararlılığımızı daha da güçlendirir" mesajını iletti.

BM Genel Sekreteri'nden kınama

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Ankara'da meydana gelen terör saldırısını kınayarak, taziyelerini sundu.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın "Barışçıl bir toplantı sırasında meydana gelen ve onlarca kişinin hayatına malolan" saldırıyı kınadığı kaydedildi.

Genel Sekreter Ban'ın, terör saldırısının sorumlularının bir an önce yargının önüne çıkarılmasını beklediği vurgulanan açıklamada, Ban'ın hayatını kaybedenlerin aileleri ile Türk halkı ve Hükümetine taziye dileklerini sunduğu, yaralılara da acil şifalar dilediği ifade edildi.

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nden açıklama

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının saat 23.10 itibariyle 95 kişi olduğunu bildirdi.  Terör saldırısında hayatını kaybeden 52 kişinin isimleri de açıklandı.

Başbakanlık Koordinasyon Merkezinden yapılan açıklamada, saat 10.04'te Ankara Tren Garı önünde meydana gelen bombalı saldırılar sonrasında başlatılan soruşturma sürecinin devam ettiği belirtildi. 

Saldırıyı gerçekleştiren odakların tespiti ve bir an önce adalet önüne sevk edilmesi için gerekli çalışmalar yapılmakta olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

 "10 Ekim saat 23.10 itibariyle, menfur saldırı sonucu  48'i yoğun bakımda  246 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. Olayda 95 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ankara genelinde 29 hastanede tüm birimlerimiz teyakkuz halinde görevlerinin başındadır. Acil hasta nakli ihtiyacı ihtimaline karşı 5 ambulans helikopter ve 1 ambulans uçak hazır bekletilmektedir. Patlama anından itibaren 57 ambulansımız görev yapmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın kimlik tespiti ve otopsi işlemleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülmektedir. Bu çerçevede otopsi işlemleri biten cenazeler gecikmeksizin ailelerine teslim edilmektedir. 10 cenaze ailelerine teslim edilmiştir."

Ayrıca açıklamada, "Devletimizin tüm birimleri yaşanan acının hafifletilmesi ve bir an önce cenazelerin ailelerine teslim edilmesi için azami çaba göstermektedir. Gerekli açıklamalar Başbakanlık Koordinasyon Merkezi tarafından yapılmaya devam edilecektir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kere daha Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadesi kullanıldı.

Kimlik tespit ve otopsi işlemleri tamamlananlar

Savcılık tarafından kimlik tespiti ve otopsi işlemleri tamamlanan ve isimleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca koordinasyon merkezine bildirilen 52 kişinin isimleri şöyle: 

"Abdülkadir Uyan, Metin Kürklü, Gökhan Akman, Orhan Işıktaş, Yılmaz Elmascan, Gökmen Dalmaç, Elif Kanlıoğlu, Hakan Dursun Akalın, Ersin Adsız, Ayşe Deniz, Fatma Esen, Gülbahar Aydeniz, Eren Akın, Canberk Bakış, Nizamettin Bağcı, Kasım Otur, Başak Sidar Çevik, Resul Yanar, Mehmet Ali Kılıç, Tekin Arslan, Sezen Vurmaz, Dilaver Kaharman, Umut Tan, Dilan Sarıkaya, Ali Kitapçı, İsmail Kızılçay, Muhammet Demir, Korkmaz Tetik, Onur Tan, Osman Erbasan, Emine Ercan, Vedat Erkan, Seyhan Yaylagül, Vahdettin Özgan, Selim Örs, Ali Deniz Uzatmaz, Firdevs Tat Dalmaç, Vedat Erkan, Günay Doğan, Berna Koç, Meryem Bulut, Binali Korkmaz, Feyyaz Deniz,  Mehmet Zakir Karabulut, Dicle Deli, Leyla Çiçek, Ebru Mavi, Ziya Saygın, Metin Peşman, Mesut Mak, Hacı Kıvrak ve Gözde Arslan."

(23:20'de güncellendi)

AA