Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Alman otomobil üreticisi Volkswagen, 2016 model dizel araçlarının da egzoz testlerinde manipülasyona yol açabilecek ek bir yazılıma sahip olduğunu ABD Çevre Koruma Ajansı'na (EPA) bildirdi.

Associated Press'in haberine göre, Alman firmasının ürettiği 2016 model dizel araçları da egzoz sistemini gerçekte olduğundan daha temiz gösterebilecek ek bir yazılım içeriyor.

EPA'ya geçen hafta rapor edilen "Yedek Emisyon Kontrol Mekanizması" adlı bu yazılımın, şirketin 2009-2015 yıllarıda üretilen diğer dizel araçlarında bulunan "hileli" yazılımdan farklı işlediği belirtildi.

Volkswagen'in basın sözcüsü Jeannine Ginivan, söz konusu yazılımın denetleyici kuruluşların onayına tabi olduğunu belirterek, "Denetleyici kuruluşlar şu an bunu değerlendiriyor ve Volkswagen onlara ek bilgi sağlıyor" açıklamasını yaptı.

EPA yetkilisi Janet McCabe ise ek yazılımı araştırdıklarını, ancak henüz emisyonda manipülasyon yapmak amacıyla yerleştirilip yerleştirilmediği konusunda bir karara varmadıklarını bildirdi.

Volkswagen'e konuyla ilgili olarak uzun bir soru listesi gönderdiklerini kaydeden McCabe, "Onlardan bazı yanıtlar alıyoruz, ancak tüm cevaplara henüz sahip değiliz" dedi.

Binlerce 2016 model Volkswagen bekletiliyor

Şirketin 2016 model dizel motorlu araçlarının da emisyon testi manipülasyona yol açabilecek yazılımla donatılmış olabileceğine yönelik açıklamalar, halihazırda zor günler yaşayan Volkswagen satıcılarını da üzdü.

Skandalın patlamasından sonra 2009-2015 modellerini satamayan satıcılar, 2016 model dizel motorlu araçların teslimatını ise adeta dört gözle bekliyordu. Ancak, şu an ABD limanlarında bekleyen binlerce 2016 model Volkswagen otomobilin ülkeye ne zaman giriş yapabileceği de belirsizliğini koruyor.

EPA, 18 Eylül'de Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı araçlarda yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinde manipülasyon yaptığını ve bu şekilde çevreyi 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı.

Sadece ABD'de 482 bin aracın etkilendiği manipülasyon nedeniyle Adalet Bakanlığı ve EPA tarafından açılan adli soruşturma devam ediyor.

Bununla birlikte Volkswagen, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracının emisyon testi manipülasyonuna neden olan yazılımla donatıldığını bildirmiş ve zararın karşılanması için 6,5 milyar avroluk bütçe ayırdığını duyurmuştu.

Volkswagen şirketi, 78 yıllık tarihindeki bu en büyük skandalın ardından yürüttüğü iç soruşturmada 10 üst düzey yöneticisinin işine son verirken, firmanın üst yöneticisi Martin Winterkorn'u da istifaya zorlamıştı.

Skoda Yönetim Kurulu Başkanı Winfried Vahland'ın görevinden istifa ettiği iddia edildi

VW Grup bünyesinde bulunan Skoda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Winfried Vahland'ın görevinden istifa ettiği iddia edildi.

Alman "Auto Bild" Dergisi ve "Handelsblatt" Gazetesi'nde yer alan haberlere göre, Volkswagen'in Kuzey Amerika'daki koordinatörü olması beklenen Vahland görevinden ayrıldı.

Vahland'in görevinden ayrılma sebebi olarak, şirketin ABD'de belirlediği yeni stratejiler hakkındaki görüş farklılıklarının olduğu ileri sürüldü.

VW Grup bünyesindeki şirketlerde 25 yıldır görev yapan Vahland, 2005 yılında şirketin Çin'deki faaliyetlerinin başına getirilmiş ve başarılı bir performans göstermişti.

Vahland, 2005 yılından beri Skoda'nın yönetim kurulu başkanlığını yapıyordu.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), 18 Eylül'de Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı araçlarda yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinde manipülasyon yaptığını ve bu şekilde çevreyi 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı. EPA, 482 bin aracın etkilendiği manipülasyon nedeniyle Volkswagen hakkında para cezası ve ihtiyati tedbir kararı alınabileceğini duyurmuştu.

EPA ve Adalet Bakanlığı'nın, skandalla ilgili adli soruşturması devam ediyor.

AA