Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya reali, Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in Maliye Bakanı Joaquim Levy’nin görevine devam edeceğini, zira hükümetin onun politikalarınna katıldığını söyleyerek piyasalarda güven tazelemesinin ardından, dünyanın en fazla işlem gören para birimleri arasında en yüksek artışı sağlayan para oldu. 

Rouseff’in açıklaması, işçi partisi başkanı Rui Falcao’nun Folha de S. Paulo gazetesine verdiği bir mülakata cevap niteliğindeydi. Falcao, Rouseff’in tüketici ve işletme finansmanını iyileştirmek için mevcut ekonomik politikalarını değiştirmek zorunda olduğunu ve Levy’nin yeni politikalara katılmadığı takdirde görevi bırakması gerektiğini açıklamıştı.

Real dolar karşısında yüzde 1.3 yükselerek, Sao Paulo saatiyle 09:28’de 3.8734 seviyesinden işlem gördü. Real, Levy’nin istifa edeceği söylentileri üzerine Cuma günü sert düşüş kaydetmişti. Yerel basının haberlerine göre Levy, hükümet içinde de eleştirilerle karşı karşıya ve eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Levy’yi istifaya davet ediyor. Hükümet ve Levy arasındaki anlaşmazlıkta Levy’nin bütçeyi desteklemek amaçlı hükümet harcamalarında kesintiye gitme ve vergileri arttırma yönündeki önerilerine gelen tepki etkili oldu.   

Curitiba Correparti Corretora de Cambio’da Döviz traderı olan Jefferson Rugik konu hakkında “Büyümenin olmadığı ve politik karmaşaya bağlı diğer bir not indirimi riskinin mevcut olduğu bir zamanda, Brezilya piyasa dostu bir maliye bakanına sahip olmazsa, bu berbat bir durum olur” yorumunda bulundu.