Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işgücü piyasasının tam istihdam seviyesine yaklaşmasıyla işsizlik maaşı başvuruları 40 yılın en düşük seviyesi yakınında seyrini sürdürdü.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 14 Kasım'da biten haftada 5 bin düşerek 271 bin olarak gerçekleşti. Beklenti: 270 bindi. Önceki haftaya ilişkin başvurular revize edilmedi. 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları 267 bin 750'den 270 bin 750'ye yükseldi.

Süregelen işsizlik başvuruları, diğer bir deyişle işsizlik maaşından yararlanmayı sürdürenlerin sayısı, 7 Kasım'da sona eren haftada 2 bin azaldı ve 2.18 milyona indi.

İşsizlik maaşı başvuruları Temmuz ayının ortasında 255 bine gerilemiş ve 1970'lerden beri en düşük seviyeye inmişti. Ülkede istihdam Fed yetkililerinin neredeyse 10 yıl sonra ilk faiz artışını düşünmesine olanak sağlayacak kadar güçlendi.

First Trust Porfolios şef ekonomisti Robert Stein istihdam piyasasının kademeli olarak güçlenmeyi sürdürdüğünü belirterek "İstihdam piyasasında sıkılaşma oldu, bu da daha hızlı ücret artışlarına neden olabilir" dedi.