Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’i en azından Aralık ayına kadar faiz artırmaktan alıkoyan dolardaki yükseliş, yukarı doğru tırmanışın sığ bir yol izleyeceği fikrini de destekliyor.

ABD Doları, Avustralya Doları karşısında Pazartesi günü yüzde 1 yükseldi ve euro karşısında, yedi ayın en güçlü seviyesine ulaştı. Doların, ABD’nin ticari ortakları karşısındaki değerini ölçmek amacıyla Fed tarafından oluşturulan bir endekse göre dolar, bu ay 12 yılın zirvesine geldi. Ticari ağırlıklı göstergedeki değer artışı, çoğunlukla Avrupa ve Çin dahil önemli ihracatçılardan geliyor. Vadeliler, federal fon oranlarının Aralık 2016’ya kadar yüzde 0.80 seviyesine ulaşacağını işaret ederken, Eylül ayında Fed yetkililerinden gelen en son tahminlere göre, faizleri gelecek yıl yaklaşık yüzde 1 artırmayı bekliyorlar.

Doların güçlü duruşu ve politika yapıcıların faiz artırımına hazırlanıyor olmaları, Fed Başkanı Janet Yellen için bir çelişki oluşturuyor. İthalat maliyetini azaltan ve fiyatların yüzde 2’lik hedeflenen enflasyon hedefini tutturmasını zorlaştıran doların güçlü yükselişi, faiz artırımının temposunu düşürerek ABD parasını önemli paralar karşısında zayıflatabilir.

Frankfurt’ta Commerzbank AG kıdemli Döviz stratejisti Lutz Karpowitz, “Fed yetkilileri, güçlü dolardan dolayı endişeli olduklarını bazı açıklamalarda belirtmişti. Buradan, dolar çok güçlendiği an, Fed’in para politikasında ayarlamaya gideceği anlamı çıkartılabilir. Faiz artırımı süreci, piyasanın beklediğinden daha tedbirli olabilir” dedi.