Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, geçen hafta Standard & Poor’s 500 Endeksi’nde gerçekleşen en güçlü haftalık yükselişin ardından bu haftaya yatay başladı. Enerji hisseleri, düşüşüne petrol fiyatlarıyla birlikte üçüncü günde de devam etti. S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 09:34’de yüzde 0.1’in altında gerileyerek 2,088.95 puandan açıldı. Endeks geçtiğimiz hafta yüzde 3.3 artış ile Aralık’tan bu yana en güçlü haftalık yükselişini gerçekleştirmişti.

Bonn’da Deutsche Postbank AG’den Heinz-Gerd Sonnenschein, “ABD hisse senetleri oldukça olası gözüken Fed faiz artışına karşın iyi sıçradı. Bu seviyede bir mola verilebilir, bu noktadan sonra yükseliş potansiyeli sınırlı olacaktır. Yılın geri kalan kısmı için sadece, güçlü dolar ve emtia fiyatlarında düşüş gibi negatif unsurlar görünüyor. Açıkça belli ki yatırımcılar piyasada kalmak istiyor ancak bu seviyelerde beklemekten şikayetçi değiller” dedi.

ABD hisse senetleri göstergesi, hafta Fed’in 2006’dan bu yana ilk faiz artırımı için ekonominin yeterince güçlü olduğu yönündeki sinyali ve borçlanma maliyetlerinin yakın gelecekte yükseleceği düşüncesiyle ile geçtiğimiz hafta yükselmişti. Hisse senetleri, geçtiğimiz sekiz haftanın yedisinde ham madde, sanayi ve teknoloji hisseleri öncülüğünde değer kazanırken, S&P 500 Endeks’ini Mayıs’taki rekor seviyeye yaklaştırmıştı.

San Francisco Fed başkanı John Williams, Cumartesi günü ekonomik verilerin cesaret verici olmaya devam etmesi durumunda faiz artırımı için “güçlü bir durum” olduğunu söylemişti.