Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatındaki düşüş üçüncü güne girerken, ABD'de enflasyon görünümüne ilişkin bir endeksin 7 yılın düşüğüne gerilemesiyle tahviller yukarı hareket etti.

Tahvillerdeki yükseliş 10 yıl vadeli tahvil fazinin Şubat 2015'ten bu yana en düşük seviyeye düşmesine neden oldu. ABD tahvilleri, küresel ve yurtiçi büyümedeki zayıflayamanın Fed'in faiz artırımını erteleteceğine ilişkin spekülasyondan olumlu etkileniyor. Fed Başkanı Janet Yelen, bu hafta Kongre'de konuşacak.

ABD 2 yıl vadelileri, Cuma günkü düşüşteki kayıplarını geri aldı. Cuma günü gelen veriler, Ocak ayında ABD'de ücretlerdeki artışın analist beklentilerini aştığını göstermişti. İstihdam verisi, vadeli işlem traderlerinin borçlanma maliyetlerinin artmasına yönelik tahminlerini artırmasına neden oldu. Bu yöndeki tahminler yıl başından bu yana düşmüştü. Fed, hedef oranını neredeyse 10 yıldır ilk kez Aralık ayında artırmıştı.

Londra'da Mizuho International faiz stratejisi şefi Peter Chatwell'e göre, ABD istihdam piyasası Fed'in tam istihdam düzeyi tanımlamasına ulaşmış olabilir, ancak, diğer veriler traderlerin aşağı yönlü riskleri fiyatlamasına neden oluyor.

Chatwell, "Hizmet sektöründe ivmenin kaybedilmesi, imalat sektöründe daralmanın devam etmesi, küresel büyümenin zayıflaması ve enflasyonist güçlerin bastırılması" gibi konular tahvil piyasasının "politika hatası bölgesinde kalmasına neden oluyor ve Fed'in faiz artırımlarını faiz indirimlerinin, parasal genişleme veya negatif faiz oranının takip edeceğinin fiyatlanmasına neden oluyor.

Başabaş göstergesi düşüyor

ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri TSİ 14:10'da 2 baz puan düştü. Kasım 2025 vadeli ve yüzde 2.25 faizli tahvilin fiyatı 1,000 dolar nominal değer üzerinden 6/32 (1.88 dolar) yükselerek 103 27/32 seviyesinde gerçekleşti. Tahvil faizi 3 Şubat'ta yüzde 1.79'a düşmüştü.

2 yıl vadeli tahvil getirisi 2 baz puan düşerek yüzde 0.71'den işlem gördü.

Başabaş olarak bilinen ve tüketi fiyatlarına yönelik beklentiyi gösteren, 10 yıl vadeli tahvil faiziyle Enflasyon Korumalı Tahvil (TIPS) arasındaki fark yüzde 1.32'ye geriledi. Bu, kapanış fiyatlarıyla, Nisan 2009'dan bu yana en düşük farka işaret ediyor.