Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de gıda ve enerji dışındaki kalemlerden oluşan çekirdek TÜFE, 4 yıldan fazla sürenin en büyük artışını kaydederken TÜFE enerji maliyetlerindeki düşüşün devam etmesiyle değişmedi.

ABD Çalışma Bakanlığının açıkladığı verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ocak ayında değişmedi. Bloomberg anketine katılan 82 ekonomistin medyan tahmini %0.1 düşüş olmasıydı. Tahminler %0.2 düşüşle %0.1 artış arasında değişiyordu.

Yıllık TÜFE %1.4'le beklentinin üstünde arttı, beklenti %1.3'tü. Bir önceki ay yıllık TÜFE %0.7 artmıştı. 

Aralık ayında %0.2 artan çekirdek TÜFE ise Ocak'ta %0.3 ile Ağustos 2011'den bu yana en yüksek artışı kaydetti. Çekirdek TÜFE yıllık bazda da %2.2 artışla Haziran 2012'den beri en yüksek seviyeye çıktı. 

Yurtdışı piyasalardaki zayıflık ve hisse senedi piyasalarındaki çalkantılar karşısında ABD ekonomisinin dayanıklılığını gözleyen Fed yetkilileri için enflasyonda artışın cesaret verici olacağı belirtiliyor. New York'taki Amherst Pierpont Securities'de şef ekonomist olan Stephen Stanley, "Zamanla ekonomi trend üstünde büyür ve istihdam piyasasında iyileşme sürerse enflasyonda kademeli olarak yukarı hareket beklenmeli. Şu an çok heyecan verici olmasa da bir nebze bunu görmeye başlıyoruz." dedi.