Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam ve ücretler Mart ayında yükselerek küresel büyümenin zayıf olduğu ortamda istihdam piyasasının dayanıklı kaldığına işaret etti.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, Mart'ta tarım dışı istihdam 215 bin arttı işsizlik oranı ise % 5 oldu. Tarım dışı istihdamın 205 bin artması, işsizlik oranının %4.9 olması bekleniyordu.

Ortalama saatlik kazançlar bir ay önce %0.1 düşmesinin ardından Mart ayında %0.3 arttı, beklenti %0.2 artıştı. Kazançlar yıllık bazda ise %2.3 arttı. İşgücüne katılım oranı %63 oldu, beklenti %62.9'du. Bu, Mart 2014'ten beri görülen en yüksek oran oldu. Haftalık ortalama çalışma saati yüzde 34.4'te sabit kaldı.

Şubat verisi yukarı yönlü revize edildi

Şubat ayı tarım dışı istihdam verisi 242 binden 245 bine, ocak verisi de 172 binden 168 bine revize edildi. Önceki iki aya ilişkin net tarım dışı istihdam revizyonu eksi 1000 kişi oldu. 

İnşaat sektöründe istihdam Mart ayında ivmelenirken imalat sanayide istihdam düştü. New York'taki Jefferies LLC'de ekonomist olan Thomas Simons veri öncesindeki açıklamasında istihdam piyasasının iyi bir yerde olduğunu ve temel göstergelerin iyi durumda olduğunu belirterek "İstihdamda yakın zamanda dönüm noktasında olduğumuzdan şüphelenmek için neden yok" diye konuştu.

Bloomberg anketine katılan uzmanların tahminleri 100 bin ile 250 aralığında değişiyordu.

ABD Merkez Bankası

Fed Başkanı Janet Yellen bu haftaki açıklamasında faiz artışları konusunda küresel ekonomiye bağlı olarak temkinli duruşun uygun olacağını belirtti.

Yellen Çin ekonomisinin iç taleple büyümeye geçişini ve emtia fiyatlarını potansiyel riskler olarak açıkladı.

29 Mart'ta konuşan Yellen "Geniş kapsamlı istihdam bu yıl sağlam hızda ilerlemeye devam etti, güçlü hanehalkı harcamaları yurtdışı kaynaklı zayıflığı dengeledi" ifadelerini kullandı.