Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BankBoston Corp. eski başkanlığını yapmış ve ülkenin büyüme ve istikrar döneminde merkez bankası başkanlığı görevini yürütmüş olan Henrique Meirelles, Brezilya'nın en başarılı finans yetkililerinden biri. Fakat Meirelles, Brezilya'yı yüzyıldan bu yana gördüğü en kötü resesyondan çıkarmak için hızlı davranmalı.

Geçtiğimiz on yılın çoğunda yürttüğü merkez bankası başkanlığı görevi sırasında Brezilya'nın enflasyon sorununu çözen Meirelles, Perşembe günü Michel Temer tarafından Maliye Bakanlığı görevine getirildi. Çeşitli partilerde bulunmuş biri olarak Meirelles'in, devlet harcamalarında kesintiye gitmek için mecliste fikir birliği sağlayabileceği düşünülüyor. Analistler, harcamalarda kesintiye gitmenin bütçe açığını kontrol altına almak, enflasyonu yavaşlatmak ve yatırımcıları geri kazanmak için gerekli olduğu görüşünde.

Londra'da Aberdeen Asset Management gelişen piyasa tahvilleri birim yöneticisi Edwin Guiterrez, “Bir çok açıdan o, Brezilya'nın ihtiyacı olan şey. O bir politikacı ve Brezilya'da nasıl başarılı olunacağını biliyor” yorumunda bulundu.

Brezilya'da bir çok kişi tarafından beğenilen Meirelles, Maliye Bakanlığı görevinde başarılı olması durumunda 2018 başkanlık seçimlerinde adaylığını koyabilecek başarılı bir lider.

Geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde, Rouseff'e yönelik suçmalara ilişkin yolsuzluk skandalı ve siyasi kargaşanın yanında, geçtiğimiz iki yıl içerisinde üçe katlanan bütçede kesintiye gitme konusu tartışıldı. Bu gelişmeler Brezilya'nın gıpta ile bakılan yatırım notunun düşmesine ve ülkenin içinde bulunduğu derin resesyonun daha da kötüleşmesine neden olmuştu.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rouseff'in Perşembe günü kongrenin üst kanadı senatoda yapılan oylamanın sonucunda geçici olarak görevden alınması, küresel piyasalardaki risk iştahını olumsuz etkilerken, gelişen piyasa paralarının dolar karşısındaki değer kaybı söz konusu gelişme ile hız kazanmıştı.

Rousseff'in yargılanması için Perşembe günü Senato'da yapılan oylamada, 22 ret oyuna karşılık 55 kabul oyuyla devlet başkanının görevinin askıya alınmasına karar verildi. Senato'dan, Rousseff'in bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmek suçlamasıyla yargılanması için "evet" oyu çıktı.

Devlet Başkanı Rousseff, aynı zamanda 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddialarıyla da karşı karşıya bulunuyor.

Başlangıcı 2014 yılına dayanan soruşturma kapsamında şu ana kadar aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının da bulunduğu 100’den fazla kişi gözaltına alındı.

Rousseff, yargılama sürecinde yerini 6 aylığına yardımcısı Michel Temer'e bırakacak. Rousseff'in suçlu bulunması durumunda Temer, devlet başkanlığını 2018'de düzenlenecek seçimlere kadar yürütecek. Temer'in de adı devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluklar iddialarında geçiyor.