Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Warren Buffet'ın 1 milyar dolardan fazla hisse almasının ardından Apple'ın ralli yapmasıyla yükselirken, petrol, küresel arz fazlalığının azaldığına dair spekülasyonla altı ayın zirvesine çıkarak tüm dünyada emtia üreticilerinin hisse senetlerini destekledi.

S&P 500, Ocak ayından beri en uzuk haftalık kayıp serisinden sıçradı.Emtia hisseleri, petrolün yüzde 3.3 ilerlemesiyle yükselirken, Apple üç haftalık düşüşün ardından 1 Mart'tan beri en sert yükselişini gerçekleştirdi. Anacor Pharmaceuticals, Pfizer Inc.'nin şirketi satın almayı kabul etmesinin ardından yüzde 57 düştü.

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 1 yükselerek 2,066.62 seviyesine geldi.

New York'ta National Alliance Capital Markets uluslararası sabit getirili menkul kıymetler başkanı Andrew Brenner, "Beklentilerin oldukça olmsuz olduğu bir piyasadayız." dedi ve "Gerçek şu ki 2,000-2,1000 aralığındayız ve bu sınırı aşabileceğimizi zannetmiyorum. Cuma günü perakendecilik satışlarının beklentileri aşmasıyla harika ekonomik rakamlar geldi ve bu piyasaya bir ya da iki saat yardımcı oldu ve ardından satışlar geldi." diyerek görüş bildirdi.

Boston'da Pioneer Investments'tan Craig Sterling, "Gelir raporları neredeyse bitti ve piyasa yılın ikinci yarısının nasıl gözükeceğini belirlemeye çalışıyor. Petrolün fiyatı ve diğer emtia, ekonominin sanayi kısmında gelişmelere dair umut olduğunu gösteriyor". dedi.

S&P 500 Cuma günü, hayal kırıklığı yaratan büyük perakendecilik şirket gelirlerinin, tüketicilerin güçlerinin dirençli olduğunu gösteren veriyi gölgede bırakmasının ardınan, bir ayın düşüğüne gerilemişti.

Bank of America Corp. raporuna göre, yatırımcılar son beş haftada stok fonlarından 44 milyar dolar çekti ve bu da 2011'den beri en büyük rakam oldu.