Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, ABD istihdamındaki büyümeyi ve yüksek enflasyonu destekleyen olumlu güçlerin halen negatif gelişmelere ağır basacağını kaydetti ve ilave kademeli faiz artırımının uygun olduğunu söyledi, ancak belli bir zamanlamadan bahsetmedi.

Yellen, koşulların karşılanması durumunda, kademeli faiz artırımının uygun olduğunu söyledi.

Yellen, Pazartesi Philadelphia'da yaptığı konuşmanın metninde, "Fed fonları faizinin, uzun vadede fiyat istikrarını ve maksimum sürdürülebilir istihdamı sağlayabilmek için, muhtemelen zamana yayılarak, kademeli bir şekilde yükseltilmesinin gerekeceğini düşünmeye devam ediyorum" dedi.

Yellen, Fed'in tekrar ne zaman faiz artırması gerektiğini tanımladığı önceki konuşmasına nazaran daha az açıktı. Yellen, 27 Haziran'da Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, faiz artırımının "önümüzdeki aylarda" muhtemelen uygun olacağını söylemişti. Yellen, bugünkü konuşma metninde "önümüzdeki aylarda" söylemine yer vermedi. Zira, o konuşmanın ardından, Cuma günü açıklanan Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisi yaklaşık altı ayın en düşük artışını gösterdi ve bunun sonucu, faiz artırımına ilişkin belentiler hızla zayıfladı.

Yellen, Mayıs ayı istihdam verisinin hayal kırıklığı yarattığını ve endişe verici olduğunu kaydetti ve öte yandan, istihdam raporunun bir kaç olumlu noktasından biri olarak, ortalama saatlik kazançları işaret etti.

Yellen, "İstihdam artışındaki son yavaşlama işaretlerinin dikkatle izlenmesi gerekiyor," dedi ve "Eğer Mayıs ayı istihdam raporu bir sapmaysa ya da yılın başında ekonomik faaliyetteki zayıflamadan kaynaklanan geçici bir yavaşlamayı yansıtıyorsa, istihdamdaki artış yukarı yönde hareket etmeli ve gelirde daha da artışla sonuçlanmalı" şeklinde konuştu.

Yellen'ın bugünkü konuşması, yetkililerin Aralık ayından sonraki ilk faiz artırımını değerlendirmek üzere Washington'da bir araya gelmelerinden sekiz gün önce yapıldı.

Fed Başkanı, para politikasının daha önceden belirlenmiş bir yolda gitmediğini sözlerine ekledi.

Yellen, enflasyonun zamanla yüzde 2 hedefine yükselmesini beklediğini belirtti.

Küresel Düzensizlikler

Fed Başkanı, ekonomik görünümde "dört belirsizlik alanını" izlemekte olduğunu ve bunların zayıf yatırım trendlerini ve "oldukça kayda değer küresel düzensizlik" döneminde ekonominin gücüne yönelik soruları ortaya çıkaran geçen haftaki istihdam raporunu içerdiğini belirtti.

Yellen, Çin'in büyüme hızını ve bu ay İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliği hakkındaki referandumu işaret ederek, küresel risklerin de endişe kaynağı olduğunu söyledi. ABD verimlilik oranları, diğer bir deyişle saat başına üretimin artıp artmayacağı ve enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 hedefine ne kadar çabuk tırmanabileceği konusunda belirsizlik olduğuna dikkat çekti.

Yellen'ın bu konuşması, Fed yetkililerinin 14-15 Haziran'daki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı yaklaşırken geleneksel sessiz dönemlerine girmeleri ile birlikte, muhtemelen son yorumlar olacak.

Faiz artırımı kararının değerlendirilmesine ek olarak, politika yapıcılar ayrıca çeyrek dönem tahminlerini de açıklayacak. Mart ayında, yetkililer, bu yıl iki faiz artırımı yapılabileceği tahmininde bulunmuştu. Yatırımcılar ise, fed fonları faizi vadelilerinin işaret ettiği üzere, yalnızca bir faiz artırımı bekliyor.

Sorular ve Yanıtlar

Fed Başkanı Yellen, konuşmasının ardından soruları yanıtladı.

Yellen, normal faizin mevcut seviyesi oldukça düşük olduğunu söyledi.

Yellen, ayrıca, ısürekli yeni verilere tepki vermeye devam etmeleri gerektiğini ifade etti.