Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Altın fiyatları, İngiltere'de bugün yapılmakta olan Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin referandum ile birlikte, iki haftanın en düşük seviyesi yakınında dalgalandı. Bu referandumun sonuçları, İngiltere ve AB ekonomisinin geleceğini şekillendirecek.

 

Referandum öncesi yapılan kamuoyu araştırmaları "kalma" ve "ayrılma" taraflarının birbirine yakın olduğunu işaret ediyor. Bugün fazla bir değişiklik göstermeyen altın fiyatları, Societe Generale SA'ya göre, İngiltere'nin AB'de kalması ya da ayrılmasına bağlı olarak daha volatil olabilir. Sydney'de Westpac Banking Corp. kıdemli ekonomisti Justin Smirk, piyasaların şimdlerde "bıçak sırtında" olduğunu söyledi.

Cenevre'de MKS (Switzerland) SA değerli metaller işlem müdürü Bernard Sin, "Önümüzdeki 24 saat çok ilginç olacak, volatilite bekliyoruz," dedi ve "Altın her haberde oldukça hızlı hareket edebilir ve hatta şimdi, fiyatlar gerçeklikten uzak ve mantıksız görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.1 düşerek Londra saati ile 11:03'te ons başına 1,265.48 dolara geldi. Metal düşüşünü üçüncü güne taşıyarak, bu ayın en uzun kayıp dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Sık sık güvenli liman niteliğinden dolayı talep gören altın, Bloomberg'in geçen hafta analistlere yaptığı anketin sonuçlarına göre, eğer İngilizler AB'den çıkma yönünde oy kullanırlarsa, bir hafta içinde 1,350 dolara yükselebilir. Halen fiyatlar, AB'de "kalma" taraftarlarının ağır bastığına ilişkin iyimserlikle birlikte, geçen hafta gördüğü yaklaşık 2 yılın en yüksek seviyesinden gevşemiş durumda ve sterlin değer kazandı.

Sterlin bazında altın bu hafta her gün değer kaybetti. Bloomberg'in derlediği verilere göre, dört günde görülen toplam yüzde 5.9'luk kayıp 2013'ten bu yana en büyük dört günlük düşüşü işaret ediyor.

Traderlar ve analistler altının görünümü konusunda bölünmüş durumda. Haftalık Bloomberg anketine kartılan 5 analist yükseliş beklerken, altı analist düşüş bekliyor ve altı analist ise nötr konumda.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü yüzde 0.8 düştü ve27 Mayıs'tan bu yana ilk düşüşünü gerçekleştirdi. Varlıklar Ekim 2013'ten bu yana en yüksek seviyesinden geriledi.

Gümüş fiyatları yüzde 0.9 yükselerek ons başına 17.4218 dolara çıktı. Platin ve palladyum ise fazla değişmedi.

(16:00'da güncellendi)