Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, ABD'de tarım dışı istihdam Haziran ayında 180 bin seviyesindeki beklentinin çok üzerinde 287 bin arttı, işsizlik oranı ise yüzde 4.8 seviyesindeki beklentinin üzerinde yüzde 4.9 düzeyinde gerçekleşti.

Bir önceki aya ilişkin tarım dışı istihdam verisi de 38 binden 11 bin seviyesine revize edildi.

ABD'de işgücü piyasası Haziran'da hayata dönerken, tarım dışı istihdam verisi 2 aylık duraksamanın ardından 8 ayın en büyük yükselişini kaydetti.

İstihdam verisi 287 bin gerçekleşerek en yüksek beklentiyi dahi geride bıraktı. Mayıs ayına ilişkin 38 bin düzeyindeki veri de 38 binden 11 bine revize edildi. Bloomberg'in derlediği ankette medyan beklenti 180 bin düzeyinde bir artışa işaret ediyordu. İşsizlik oranı işgücüne katılımın artmasıyla yüzde 4.9'a yükseldi. Ücretlerdeki artış beklentinin altında kaldı.

İstihdam verisi, zayıf şirket karları ve yurtdışında Brexit gibi gelişmelere rağmen şirketlerin istihdam sağlamaya devam ettiği konusunda çalışanları ve Fed yetkililerini ikna edebilir. Ekonomi tam istihdama yaklaştıkça istihdamdaki artış yavaşlayabilir ve ücretler yavaşça artarak tüketim harcamalarını destekleyebilir.

JPMorgan Securities'in New York'taki ABD baş ekonomisti Michael Feroli veri öncesinde yaptığı değerlendirmede, Mayıs ayı istihdam rakamının işgücü piyasasındaki yavaşlamayı abartmış olabileceğini söylemişti. Feroli, "İstihdamdaki büyüme tabii ki geçtiğimiz bir kaç yılda gördüğümüz hızlarda sürmüyor, ki zaten bu sürdürülemezdi" dedi.

Eğlence ve otelcilik sektöründe istihdam artışı Şubat 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, sağlık sektöründe istihdam Ekim'den bu yana en çok artışı yaşadı. Üreticiler son 5 ayın en yüksek istihdamını sağladı.

Beklentiler

Haziran istihdam verisi Verizon şirketinde grevde olan 35 bin çalışanın geri dönmesinden destek buldu. Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin beklentileri 50 bin ile 243 bin arasında değişiyordu. Önceki aylara yapılan revizyonlar son 2 aydaki istihdamı 6 bin kişi azalttı.

İşsizlik oranı Mayıs'taki yüzde 4.7 düzeyinden Haziran'da yüzde 4.9'a yükseldi. Beklenti işsizliğin yüzde 4.8 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi.

İşgücüne katılım oranı yüzde 62.6 seviyesinden yüzde 62.7'ye yükseldi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, eksik istihdam Haziran'da yüzde 9.7'den yüzde 9.6 seviyesine geriledi. Eksik istihdam oranı böylece Nisan 2008'den bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu. 

Ücretler

Ücretlerde ılımlı bir şekilde bir önceki aya göre yüzde 0.1 artış gösterdi. Yıllık artış yüzde 2.6 gerçekleşerek medyan beklenti olan yüzde 2.7 artışın altında kaldı.

Tüm çalışanlar için ortalama haftalık çalışma süresi Haziran'da 34.4 saat oldu.

İmalat sektöründe istihdam bir önceki ay yaşanan 16 bin düşüşün ardından bu ay 14 bin artış gösterdi.

Fed'in Haziran toplantısının tutanaklarında politika yapıcılar istihdamın tekrar sağlıklı bir şekilde yükseldiğini ve ekonomideki ivmenin arttığını görmek istediklerini belirtmişlerdi.