Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:15'te güncellendi)

Petrol fiyatları, ABD'de petrol stokunda düşüşün sekizinci haftaya taşındığını göstermesi beklenen veri öncesi iki ayın en düşük seviyesinden yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 1.4 düştükten sonra yüzde 0.9 kadar yükseldi. Çarşamba günü açıklanacak resmi rakamlar öncesi, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, ABD petrol stokunun geçen hafta 3.25 milyon varil azalması bekleniyor. İran, devlete ait National Iranian Oilc Co.'nun kıdemli yetkililerinden birine göre, teslimatın küresel piyasalarda absorbe edildiği sürece, ihracatını ikiye katlamayı planlıyor. Libya'nın devlete ait petrol üreticisinin başkanı, kuruluşun petrol limanlarını yeniden açmak ve ham petrol üretimini tekrar artırmak istediğini kaydetti.

Petrol, Nijerya ve Kanada'da üretim kesintileri ve ABD'de azalan üretimden destek bulan rallinin hızını kaybetmesinin ardından, geçen ay varil başına 51 doların üerine çıktıktan sonra geriledi. Fiyatlar, Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 70 civarında yükseldi ve bu yükseliş sonucu, ABD'li petrol üreticileri aktif petrol sondaj kuyusu sayısını artırdı. Baker Hughes Inc.'nin internet sitesinde yayınlanan rakamlara göre, ABD'de aktif petrol kuyusu sayısı 10 artarak 351'e çıktı.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "ABD'de stoklarda son dönemdeki düşüşler yukarı faktör olarak işleyebilir ve fiyatlar üzerindeki aşağı baskıları sınırlayabilir" dedi.

Melbourne'de IG Ltd. piyasalar analisti Angus Nicholson, "Libya'dan gelen bazı haberler, üretimin belki de bu ülkede tekrar artmaya başlamaya hazırlandığı işaretlerini gösteriyor," dedi ve "Libya ve Nijerya'daki geçici arz kesintileri ve son dönemde piyasadaki arz eksikliği fiyatlardaki yükselişlere önemli katkı sağlayan faktörlerdi" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 42 sent yükselerek varil başına 45.18 dolara kadar çıktıktan sonra, Londra saati ile 08:19'da 45.11 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 65 sent kayıpla 44.76 dolara gerileyerek, 10 Mayıs'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 29 altındaydı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 50 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek varil başına 46.75 dolara kadar tırmandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a göre 78 sent primli işlem gördü.

(11:15'te güncellendi)