Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, ABD'de Standard & Poor's 5600 Endeksi'nin (S&P 500) rekor seviyeden gevşemesi ve yatırımcıların dikkatlerini şirket karlarına ve küresel büyüme görünümüne çevirmeleri ile birlikte, küresel hisse senetlerindeki rallinin teklemeye başlamasının ardından düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düşüşle Tokyo saati ile 09:04'te 133.59 seviyesine düşerken, Japonya hisse senetleri yedi günde ilk kez geriledi. Küresel hisse senetlerinin değeri, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden şok ayrılma kararından beri 4.5 trilyon dolar arttı ve bunun sonucu Asya-Pasifik hisse senetlerinin değerlemeleri bu yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. Yatırımcılar, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) dün küresel büyüme tahminini düşürmesinin dünya ekonomisine ilişkin endişeleri artırdığı bir ortamda, dikkatlerini şirket karlarına çevirdi.

Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "Piyasa aşırı alım durumunda görünüyor ve bu durum piyasayı kısa vadeli geri çekilmelere duyarlı yapıyor," dedi ve "Hisse senetlerinde rallinin sürmesi için daha yi şirket karları görmemiz gerek. Merkez bankalarının para politikalarını gevşeteceğine ilişkin genel beklenti hisse senetlerindeki düşüşlere taban oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.6 geriledi ve Ekim ayından bu yana en uzun yükseliş dönemini sonlandırmaya yöneldi. Endeks geçen hafta, yenin yüzde 4'ün üzerinde düşmesi ile birlikte, yüzde 8.9 yükselerek 2009'dan bu yana en iyi haftalık performansını gösterdi. Hisse senetleri, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin parlamento üst kanadı için yapılan seçimleri kazanmasının büyümeyi desteklemeye yönelik beklentileri artırmasının etkisi ile yükseldi. IMF, gelecek hafta yapılacak olan Japonya Merkez Bankası toplantısı öncesi, Japonya'nın ekonomik büyümeyi ve enflasyonu desteklemek için parasını gevşetme ihtiyacına vurgu yapmadı.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.3 düştü.