Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimini El-Cezire'ye değerlendiriyor. 

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

- Darbeyi eniştemden öğrendim

Türk halkından demokrasiye sahip çıkmalarını istedim. Darbe girişimini bana ilk baştaeniştem söyledi. İnanmak istemedim. Daha sonra istihbarat teşkilatımızdan haber geldi. Otelden hava yoluyla Dalaman'a gittik. Bazı generallerimle görüştüm. 

Elbette ki, TSK içerisinde belli bir grup bunu düzenledi ancak açık olan bir durum onların azınlıkta olduğu. Bir azınlığın çoğunluğa hükmetmesine müsade edemezdik. Biz de gereken adımları atarak bunun önüne geçmeye çalıştık.

- İstihbarat zaafı var

Burda bir istihbarat zaafı var. Doğru bir istihbarat olsaydı bunun önüne geçilebilirdi. Elbette kimse dünyadaki istihbarat örgütlerinin eksikliği yoktur. Bunu dünyanın dört bir yanında görüyoruz. Her zaman için zayıf noktalar nerededir bunları belirlemek gerekir. İstihbaratta teknolojiden ziyade insani unsur çok daha önemlidir çünkü her şeyi mümkün kılan budur.

- Darbeciler yeni planlar yapabilir

14 temmuzdaki olaylarda Fethullahçı terör örgütü devletin içerisinde paralel bir yapı oluşturmuş ve bu darbe girişimi yaptıklarında başarılı olamadılar ancak önümüzdeki günler içerisinde bazı fikir ve planlarını kendi gelecekleri için yapacaklardır. Bizde devlet olarak halka birlikte el ele bu tarz örgütlerin karşısındayız. Biz halkla birlikte oldukça tanklar başarılı olamayacaktır. 

Geçmişe yönelik elimizde belli şüpheler vardı. Kanunlar ve mevzuatlar birçok şey yapmanızın önünde engel oluyor. Biz şunun farkındaydık, bazı insanlar böylesi bir teşebbüste bulunulursa bunun içine bazı insanların gireceklerini biliyorduk. Bağlantılarının nerede olduğunu da biliyorduk. Bunların hepsi belgelere de yansımış şeyler. Emniyet bazı bilgileri elde ederek soruştuırmalar yapıyor. Polisin istihbaratında da belli bilgiler var. Birlikte çalışarak çok önemli güvenilir dökümana eriştiler. Çok fazla sayıda insan tutuklandı ancak henüz daha sonuna gelmedik. Hukuk üstünlüğünün olduğu bir ülkedeyiz. Yargı görevini yapacaktır. Hukuk dairesi içinde çalışacağız çünkü biz demokratik bir ülkeyiz. Yargının elde edeceği bilgiler de kullanılacaktır. Bazı insanlar nasıl çalıştıklarını anlatmaya başladılar ve bağlantılarını ortaya koydular. 

- Demokrasi dersini bizden alabilirler

Fransa'nın dışişleri bakanının ne söylediğini bilmiyorum ancak benim söyleyeceğim, Fransa'daki terör saldırılarında çok fazla adımlar atıldı ve onlar da çok sayıda insanı tutuklamak durumunda kaldılar. Bunu da yadsıyamayız. 3 ay önceki olağanüstü hal ilan ettiler, sonra 3 ay daha uzattılar. Darbe bir suçtur ve bu yapanları yargıuya teslim etmek devletin sorumluluğudur. Eğer kişisel olarak yorum yaptıysa bu bir hatadır ve kendi işine bakmalıdır. Demokrasiden ders almak istiyorlarsa, bizden alabilirler. Türkiye'de 3 milyon Suriye ve Irak'lı var biz bu insanlara kapımızı açtık. Dolayısıyla bize kimse bu konusda ders vermeye kalkmamalı.

Biz hiç kimseye hakaret etmiyoruz. Her şeyi hukuk içerisinde yapmaya çalışıyoruz. 246 masum insanı kaybettik. Bu insanlar tanklarla ezildi. 1500 kişi yaralandı. Olan olayların kapsamı bu kadar büyükken, insanlar hala nasıl Erdoğan diktatör diyebilir. Muhalefet liderleriyle her zaman biraraya gelebiliriz. Ben bu tip çağrılardan mutlu olurum çünkü milletimizin bu ortak problemidir ve sırtımızı dönemeyiz. Bütün bu insanlarla biraraya gelmek benim için bir onurdur.

İnanıyorum ki, yargı da bununla ilgili bir şüpheyi ortaya koymuş olacak ki bu pilotlar gözaltına alındı ve adli süreç başlatıldı. 

- ABD ile dayanışmamız devam ediyor

Ülkeler arasındaki ilişkiler duygulara, hislere göre olmaz. Mantığa göre olur. Elbette ki bu büyük bir hata olur. Bütün dökümanları ABD'ye veriyoruz, bakanımız eliyle. ABD ile bu süreci başlattık ve biz kararı bekleyeceğiz. Biz stratejik ortağız ve dayanışmamızı devam ettiriyoruz. Çünkü dayanışma çok kısa vadeli olmaz. Bizim uzun bir ilişki tarihimiz var. 

Şu anda hava sahasına girişle ilgili olarak, evet Türk hava sahası ihlal edilmiş ve defalarca uyarılarda bulunulmasına rağmen ihlale devam edilmiştir. Pensilvanya ile bu pilotların bağlantısı olabilir. Şu anda gözaltındalar ve yargı bu grupla bağlantılı olup olmadıklarını ortaya çıkaracaktır. 

Darbe girişimiyle ilgili birçok gözaltı var. Meclisimize karşı bombardıman yaptılar benzer bir şekilde başbakanlık ofisi ve Külliye'ye saldırı yaptılar. Böyle insanlardan her şey beklenir. İnsanları, arabaları tanklarla ezdiler. Ülkeden kaçmanın başka yollarını arayabilirler. Pensilvanya'daki kişi için bu insanlar şun düşünüyorlar, onu kendilerinden bile üstün tutuyorlar ve dinden sapmışlardır. 

- Demokratik parlamenter sistemden uzaklaşmıyoruz

Demokratik parlamenter sistemin içinde kalıyoruz, hiçbir zaman bundan uzaklaşmayacağız ama halkımızın barışı için gereken neyse yapacağız. 

Öncelikle John Kerry bu ifadelerin hepsini yalanladı. NATO ile alakalı olarak şunu söyleyebilirim, NATO yüksek sesle bizim tarafımızda olduğunu belirtti. Başkan Obama bana şunu söyledi, sizin tarafınızdayım dedi. Bu görüşmelerin hepsini yaptık ve dolayısıyla diğer şeyler söz konusu bile değil. Benim ricam şudur, televizyonları başındaki insanlar bu uydurma beyanlara inanmasınlar. 

- İdam kararı önüme gelirse imzalarım

İdam cezasıyla ilgili olarak, kararı verecek olan ssadece ben değilim. Halk bu talebi dile getirmiştir. Sokaktaki insanlar idam cezası sloganı atmıştır. Ancak kararı verecek olan TBMM'dir. Eğer meclis böyle bir kararı verirse, bu cezanın hayata geçmesi için gerekli düzeni de onlar yapacaktır. Daha öncede söylediğim gibi bu karar geçerse imzamı atarım. Dünya sadece AB'den ibaret değil. Dünyanın birçok ülkesinde idam cezası mevcut. 53 senedir bekletiliyoruz. Başka ülkeler bizden sonra geldi geçti. Millet kararı verirse, onların da demokrasiye saygıları varsa, bunu kabul etmelidirler.

- Sisi darbecidir, Esad katildir

Cuma'dan beri ne Almanya'ya ne de başka bir ülkeye gittim. Bunlar tamamen spekülasyondur ve Erdoğan'ı zor bir durumda göstermeye çalışıyorlar. Açık bir şekilde şunu ortaya koymak gerekir ki, Sisi bir darbecidir. Sisi, Mursi'yi silahla indirmiştir. Sisi'nin bu davranışına biz saygı duyabilir miyiz? Bu insanın demokrasiyle hiçbir alakası yoktur ve hiçbir demokrat tanımına uymamaktadır.

Esad bir katildir. 600 bin Suriyeli hayatını kaybetmiştir ve bu cinayetler devam etmektedir. Suriye dediğimiz zaman Suriye demokrasiyi isteyen bir devlettir. Onlar da hükümette yer almanın hasretini çekiyorlar.

Türkiye'de ters bir senaryo var. Yüzde 52 oy almış bir Cumhurbaşkanı var ve Gülen'in terör örgütü böyle bir darbeye girişmiştir. Biz bu insanları biliyoruz.

- Darbede başka ülkeler de yer alıyor olabilir

Darbede yer alan başka ülkeler de olabilir. Terör örgütünün üzerindeki üst akıl var. Darbeyi planlayanlar üst akıldan aldıkları talimatları yerine getiriyorlar. Yargı görevini yapıyor ve tüm bunlar günışığına çıkacaktır. Savcılıktan alınan ifadelerde çok ilginç beyanlara rastlıyoruz. Bir tanesi birebir temas kurmadığını ancak Pensilvanya'dan talimat aldığını söylemiştir. 

Ben hiçbir zaman medyaya karşı olmadan ancak aileme karşı büyük hakaretler edildi ve bunlar yayımlandı. Bizi eleştirenler bile bizim yanımızda oldu. Türkiye'de düşünce özgürlüğünü sonuna kadar destekledim ancak ifade özgürlüğü size saldırmak için bir araç olmamalı. Hakaret durumuna varmamalı. 

- İnsanlarla meydanlarda bir araya geleceğiz

Bize düşen tedbirdir. Biz tedbirimizi alacağız. Sonra takdir Allah'ındır. Dün İstanbul'daydım ve hızlı bir şekilde Ankara'daki toplantıya geldim. Ankara'da şu anda sizinle beraberiz. Bugün MGK arkasından da Bakanlar Kurulu toplantımız vardı. Kısa bir süre içinde toplantı sonucu da basın toplantısıyla açıklanacak. Kısa bir zaman sonra da meydanlardaki insanlarla bir araya geleceğiz. Herhangi bir kaygım yok. Bütün dostlarımla çalışma ofisimdeyim.