Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:15'te güncellendi)

Fed'in faiz oranlarını değiştirmememsi ve ekonominin gelişme işaretleri göstermesine rağmen faizleri yavaş bir hızda artıracağını tekrarlamasıyla, ABD hazine tahvilleri yükseldi, dolar kazançlarını azalttı ve ABD hisse senetleri dalgalı seyretti.

ABD 30 yıllık hazine tahvil faizleri altı baz puan düşerken, iki yıllık faizler ise üç baz puan düştü. Dolar , Fed'in, "ekonomik koşulların faiz oranlarını kademeli bir şekilde artırılması yönünde" gelişeceği beklentisini tekrarlamasıyla, 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısındaki kazançlarını sildi. S&P 500 Endeksi, petroldeki düşüşün enerji üreticilerini etkilemesiyle düştü. Apple Inc. Nisan ayından beri en iyi rallisini yaparak, Nasdaq 100 Endeksini yukarı çıkarttı. Altın vadelileri sıçradı.

San Diego'da LPL Financial sabit gelirli yatırım stratejisti Anthony Valeri, "Fed'in faiz artırımına yakın olduğunu işaret edecek yeterli bir durum yok." dedi ve "Bu da, Fed'e seçeneklerini açık tutmasına izin veriyor." diye konuştu.

Pennsylvania'da Ball & Associates Inc. yatırım baş yetkilisi Bill Schultz, "Fed faiz artırmaya doğru biraz daha yaklaşıyor gibi gözüküyor ancak yaklaşan seçimlerle birlikte yakın bir zamanda artış beklemiyorum." dedi ve "ABD verisinin güçlendiğini gördük. Büyüme devam ederse, belki bu yıl sonunda bir faiz artırımı görebiliriz." diye görüş bildirdi.

Fed faiz oranlarını değiştirmezken, ABD ekonomisine yönelik risklerin hafiflediğini söyledi ve istihdam piyasasının sıkılaştığını belirterek, koşulların faiz artırımı için uygun hale gelmeye başladığını belirtti.

ABD merkez bankası yetkilileri, Brexit kararının ardından ekonominin ilerleyişi ile birlikte Mayıs ayındaki düşük gelen istihdam verisinden Haziran ayındaki büyük değişimi değerlendiriyor. Fed Başkanı Janet Yellen, Fed'in faizleri kademeki olarak yükselteceğini tekrarlarken, piyasa volatilitesi ve iş kazanımlarında beklenmeyen düşüşler bu planları ertelettirdi.

Chatham, New Jersey'de Themis Trading LLC hisse senedi traderı Mark Kepner, "Ekonomiden hoşnutşar. Eğer işler yolunda giderse, Aralık ayında bir faiz artırımı görebiliriz." dedi ve "Fed'in duruma bakışı, beklenmeyen Brexit kararının ardından gelen satış dalgasının getirdiği ilk evreyi atlattığımızı söylüyor ancak koşullar o vakitten beri önemli bir biçimde gelişti ve Fed de bu durumu anlıyor." diye konuştu.

- Hisse senetleri 

ABD hisse senetleri, kar raporlarının gidişatı belirlemesiyle, seansın büyük bölümünü karışık seyirde geçirdi. S&P 500 Endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.1 düşerek 2,166.74 seviyesine geriledi. Endeks, Fed'in açıklamasının ardından düşüşünü derinleştirse de, doların negatife dönmesiylee kayıplarını sildi. Nasdaq 100 yüzde 0.7 yükselirken, Dow Jones Sanayi Endeksi hafif değişerek kapattı. 

Apple, iPhone'a olan talebin arttığını söyleyerek ve dördüncü çeyrekte de satışların analist beklentilerini aşacağı tahmininde bulunduktan sonra ralli gerçekleştirdi. Avrupalı tedarikçiler Dialog Semiconductor Plc. ve AMS AG en az yüzde 4 tırmandı. 

Twitter Inc. üçüncü çeyrek gelirinin tahminleri takip etmesinin ardından düştü. Coca-Cola, ikinci çeyrekteki satışlarının tahminleri takip etmesinin ardından geriledi. McDonald's Corp. ise Ağustos'tan beri en büyük iki günlük düşüşüne yöneldi. 

- Para birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed kararının ardından kazançlarını silerek yüzde 0.1 düştü. Politika yapıcıların kademeli faiz artırımını vurgulamasının, yetkililerin yıl sonundan önce faizleri artırmadaki isteğine gölge düşürdü.

Yen, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin 265 milyar dolarlık teşvik paketi açıklayarak piyasaları şaşırtmasıyla, yaklaşık iki haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. Japonya para birimi, son iki günde yüzde 1.4 yükseldikten sonra, yüzde 0.6 zayıflayarak dolar başına 105.24 seviyesine geldi. 

- Tahviller

Bloomberg Tahvil Trader verisine göre, ABD 10 yıllık hazine tahvillieri New York'ta beş baz puan düşerek yüzde 1.51 oldu. Tahviller 6 Temmuz'da yüzde 1.318 ile rekor düşük seviyeye gelmişti. 

Hazine tahvilleri, Fed'in Aralık ayında sıfıra yakın seviyeden faiz artırmasının ardından artışı durdurmasıyla yükselmişti.

- Emtia

Petrol, hükümet verisinin ABD petrol stoklarının geçtiğimiz hafta beklenmedik bir şekilde arttığını göstermesinin ardından üç ayın düşüğüne geriledi. Eylül vadeli Batı Teksas petrolü, New York'ta yüzde 2 düşerek varil başına 42 dolara geriledi. Fiyatlar, 20 Nisan'dan beri en düşük seviyesi olan 41.84'e kadar indi. 

Altın, Fed'in kademeli bir şekilde faiz artırımı uygulayacağını tekrarlamasıyla arka arkaya ikinci kazancına yöneldi. Aralık vadelileri yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,338.30 dolara geldi. 

Dünya bankasına göre emtia, önümüzdeki yıl büyük olasılıkla güçlü talep ile sıçrayacak. Citigroup Inc. ise 2017 yılının ham madde fiyatları için daha iyi bir yıl olacağı tahmininde bulunmuştu.

 

(23:15'te güncellendi)